Bekijk het origineel

Israël stopt acties tegen Hezbollah

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Israël stopt acties tegen Hezbollah

2 minuten leestijd

SHLOMI (AP) - De Israëlische regering ziet af van verdere vergeldingsacties tegen de Hezbollah in Zuid-Libanon. Gisteren kwam in het Noord-Israëlische dorp Shlomi een 16-jarige jongen om het leven en raakten vier volwassenen lichtgewond door antitankgranaten die door Hezbollah-strijders waren afgevuurd.

Enkele uren later werd de installatie waarmee de granaten waren afgevuurd door Israëlische gevechtshelikopters verwoest, maar verdere actie zal uitblijven. De regering van premier Ariel Sharon zal via diplomatieke weg proberen te bereiken dat de Hezbollah zich van aanvallen op het noorden van de Joodse staat onthoudt, zei minister van Defensie Zeev Boim.

Het was voor het eerst sinds juni 1999 dat een Israëlische burger werd gedood bij een raketaanval van Hezbollah.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, maande Syrië en Libanon de Hezbollah-strijders in te tomen. Washington liet bij monde van zijn diplomatieke vertegenwoordigers in Damascus en Beiroet weten zich zorgen te maken over de op escalatie gerichte activiteiten van Hezbollah. Ook VN-chef Kofi Annan veroordeelde de Hezbollah-beschieting. Hij riep "alle regeringen die invloed hebben op Hezbollah" op de guerrillabeweging onder druk te zetten om van verdere aanvallen af te zien. Daarnaast riep hij Israël op terughoudendheid te betrachten.

Hezbollah beschuldigt Israël van een aanslag op 2 augustus ten zuiden van Beiroet, waarbij een vooraanstaand Hezbollah-lid, Ali Hussein Saleh, door een bom in zijn auto werd gedood. De beschietingen zouden daar een vergelding voor zijn.

De Syrische krant Tishrin schreef gisteren dat Israël "de cirkel van zijn agressie uitbreidt" en conflicten met meer Arabische landen probeert uit te lokken, om de uitvoering van de routekaart naar vrede met de Palestijnen lang genoeg te kunnen traineren en zo zijn binnenlandse problemen de baas te worden.

In de afgelopen nacht doorbraken Israëlische gevechtsvliegtuigen boven de Libanese hoofdstad Beiroet de geluidsbarrière, maar ze voerden geen aanvallen uit.

Hezbollah bevestigde in een verklaring die naar het Britse persbureau Reuters is gestuurd, dat het Israëlische doelen vanuit het zuiden van Libanon met luchtafweergeschut had bestookt. Als reden voerde Hezbollah het schenden van het Libanese luchtruim door Israël aan. Het Israëlische leger sprak de schending gisteren tegen.

Het was de vierde aanval door Hezbollah sinds vrijdag. Een woordvoerder van de regering-Sharon stelde in een reactie op de aanval van vrijdag al direct dat Israël niet werkeloos zal blijven toezien dat Hezbollah aanvallen uitvoert. Jeruzalem riep Syrië en Iran op Hezbollah beter in de hand te houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Israël stopt acties tegen Hezbollah

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken