Bekijk het origineel

Premier India bepleit vrede met Pakistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Premier India bepleit vrede met Pakistan

2 minuten leestijd

ISLAMABAD (AP) - De Indiase premier, Atal Bihari Vajpayee, heeft gisteren op een vredesconferentie in Pakistan een verklaring laten voorlezen waarin hij geweld afwijst en voor vreedzame coëxistentie tussen India en Pakistan pleit.

"Geweld en bloedvergieten kunnen geen oplossingen brengen", aldus de premier. "Wij kunnen alleen samenleven als wij elkaar laten leven. Samenwerking, in plaats van confrontatie, is het antwoord op onze gemeenschappelijke problemen."

De tweedaagse conferentie brengt parlementsleden en journalisten uit beide landen samen in het Marriott-hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De bijeenkomst is georganiseerd door de South Asia Free Media Association, een vooraanstaande journalistenorganisatie. Zaterdag arriveerden 33 parlementsleden en 26 journalisten uit India in de Pakistaanse hoofdstad. Ze kregen een warm welkom van Pakistaanse politieke partijen, compleet met een regen van rozenbladeren.

Het is het plan dat de afgevaardigden hun regeringen zullen oproepen de in een impasse geraakte vredesbesprekingen te hervatten. Ook zal worden gesproken over de kwestie Kasjmir, een vraagstuk dat beide landen scherp verdeelt. Sinds 1989 zijn bij politiek geweld in Kasjmir ruim 63.000 mensen om het leven gekomen.

De leider van de Pakistaanse regeringspartij Moslim Liga-Q, Chaudry Shujaat Hussain, wees erop dat vredesoverleg onmogelijk is zonder dat de kwestie Kasjmir ter tafel komt. "Bus- en treindiensten en de uitwisseling van culturele delegaties tussen beide landen kunnen geen vrede brengen zonder een oplossing van het kernprobleem, Kasjmir", waarschuwde Hussain.

Als om zijn woorden te onderstrepen, gooiden islamitische extremisten een handgranaat in een winkelwijk in de Indiase stad Bhaderwa, 180 kilometer ten noordoosten van Jammu, de winterhoofdstad van de Indiase deelstaat Jammu-Kasjmir. Ten minste vijf mensen raakten gewond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Premier India bepleit vrede met Pakistan

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken