Bekijk het origineel

Waterstand in Rijn bij Lobith blijft dalen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Waterstand in Rijn bij Lobith blijft dalen

3 minuten leestijd

LELYSTAD - De waterstand van de Rijn bij Lobith blijft dalen. Het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad meldde dat de waterstand vanmorgen om 6 uur 7,45 meter boven NAP aanwees. Het Infocentrum verwacht voor morgen een daling naar 7,35 meter.

Een woordvoerder van het infocentrum denkt dat de daling van de waterstand voorlopig nog zal aanhouden. Het peil in de Rijn stijgt pas weer als er in het stroomgebied in Duitsland en Zwitserland over een langere periode flink veel regen valt, zegt hij. Veel smeltwater uit de Alpen, waar de Rijn het meeste water van krijgt, is in de zomer niet te verwachten.

"Aan een dag hoosbuien hebben we in Nederland niets. Want ook in Duitsland staat de Rijn erg laag. Dus lopen eerst de uiterwaarden en de grindgaten vol als de waterstand stijgt. En vervolgens merken we er in Nederland op korte termijn niets meer van", aldus de woordvoerder.

De watertemperatuur is zaterdag minder opgelopen dan in de voorgaande dagen, toen het water elke dag een graad Celsius warmer werd. Dat komt volgens de woordvoerder doordat het vrijdag- en zaterdagmorgen in het hele stroomgebied mistig was. Het wateroppervlak is daardoor niet de hele dag door de zon opgewarmd.

De temperatuur van het water in de grote rivieren is in het weekeinde iets gedaald. Vanmorgen was het water in de Rijn bij Lobith 26,8 graden Celsius en dat is ruim een graad lager dan de hoogste temperatuur, die vorige week vrijdag werd gemeten. Zaterdagmorgen was het Rijnwater bij Lobith 27,1 graden Celsius.

Als de watertemperatuur rond de 30 graden komt, kunnen problemen ontstaan met de stroomvoorziening, omdat de elektriciteitscentrales dan geen koelwater meer mogen lozen.

De hoge watertemperatuur in de Nederlandse zoete binnenwateren is ook voor de bewoners daarvan niet profijtelijk. Door zuurstoftekort en botulisme sterven er meer vissen dan normaal, al is er zeker nog geen sprake van massale vissterfte. Dat zei woordvoerder F. Bloot van de Nederlandse Vereniging van Sportvissersfederaties (NVVS) zaterdag.

Volgens de woordvoerder zit het meeste gevaar in de periode na de hittegolf. "Dan ontstaan meestel heftige regen- en onweersbuien. Veel gemeenten gebruiken dan de binnenwatertjes als overstort voor bijvoorbeeld de riolen. De na de droogte nog overgebleven zuurstof verdwijnt dan grotendeels door rioolbacteriƫn en vissen sterven binnen twee of drie uur."

In Friesland is zaterdagavond gewoon water uit de kraan blijven komen. Door een sterke afname van de vraag naar water zijn problemen uitgebleven, zegt F. Silvus, directeur van de regio Friesland van waterleidingbedrijf Vitens.

Eerder op de dag zei hij dat er zaterdagavond een tekort aan water dreigde omdat veel Friezen van vakantie terugkwamen en er veel toeristen in de provincie verblijven.

De verminderde behoefte aan water schrijft Silvus toe aan het iets koelere weer. Ook denkt hij dat de oproep om zuinig aan te doen resultaat heeft gehad. Overigens blijft deze oproep tot morgenochtend van kracht, omdat de voorraden niet op korte termijn volledig kunnen worden aangevuld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Waterstand in Rijn bij Lobith blijft dalen

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken