Bekijk het origineel

Deel Duitse leger blijft in Afghanistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Deel Duitse leger blijft in Afghanistan

2 minuten leestijd

TASJKENT (AP) - Het Duitse leger, met 2500 manschappen in Kabul en omgeving gelegerd, blijft na de overdracht van het ISAF-bevel aan de NAVO in Afghanistan aanwezig. Dat heeft de Duitse minister van Defensie, Peter Struck, gisteren gezegd.

De Duitse regering wil de Duitse militaire aanwezigheid in Afghanistan verminderen tot ongeveer 1600 manschappen; 250 tot 300 Duitse militairen blijven gestationeerd op het vliegveld bij Kabul. De overigen gaan mogelijk naar de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan, om de situatie in de provincie te stabiliseren. Daarvoor is wel uitbreiding van het ISAF-mandaat nodig.

Duitsland voerde een halfjaar samen met Nederland het bevel over ISAF, de International Security Assistance Force in Afghanistan, die in totaal 4600 militairen uit 29 landen telt. Struck zou vandaag samen met zijn Nederlandse collega Kamp aanwezig zijn bij de overdracht van het bevel aan de NAVO. In tegenstelling tot de Duitsers vertrekken de Nederlanders bijna allemaal. Er blijven slechts 35 Nederlandse militairen achter, die deel zullen uitmaken van het hoofdkwartier vanwaaruit de NAVO ISAF zal leiden. Er waren in totaal 2000 Nederlandse militairen in Afghanistan gelegerd.

Struck zei voor zijn vertrek tegen de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dat de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai voor de cruciale taak staat haar controle uit te breiden tot de rest van het land. Hij liet doorschemeren dat het mogelijk is dat het Duitse leger in zowel de hoofdstad als in de provincie gelegerd wordt. Struck zei zich vandaag in Kabul op de hoogte te laten stellen en snel een besluit te zullen nemen.

Struck zei ook dat Duitsland zal overwegen troepen in te zetten in Irak als daarvoor een mandaat van de Verenigde Naties komt, de VN Berlijn een verzoek doen en de NAVO de vredesmissie organiseert. Volgens de Duitse minister is er voor zowel de NAVO als voor Duitsland in Irak een rol weggelegd.

De Duitse regering reageerde verheugd op loftuitingen van de Amerikaanse president George Bush over de Duitse inzet in Afghanistan. Bush liet vrijdag weten dat hij bondskanselier Gerhard Schröder graag persoonlijk wil bedanken. Schröder vliegt in september naar New York.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Deel Duitse leger blijft in Afghanistan

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken