Bekijk het origineel

Charles Taylor treedt af en vertrekt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Charles Taylor treedt af en vertrekt

2 minuten leestijd

MONROVIA - Charles Taylor is gisteren afgetreden als president van Liberia en naar Nigeria vertrokken. Na de macht te hebben overgedragen aan zijn bondgenoot en vice-president Moses Blah, stapte Taylor aan boord van een Nigeriaans presidentieel vliegtuig. Voordat de deur achter hem werd gesloten zwaaide Taylor met een witte zakdoek.

Vrienden, familieleden en zelfs enkele soldaten huilden bij het vertrek van Taylor, die als hoofdverantwoordelijke wordt gezien van veertien jaar bloedvergieten in Liberia en van gruweldaden in het buurland Sierra Leone. In zijn afscheidsrede zei Taylor dat de geschiedenis goed over hem zou oordelen. "Ik heb mijn plicht gedaan. Ik heb deze rol van zondebok aanvaard."

De belangrijkste rebellenbeweging van Liberia, LURD, reageerde prompt. Plaatsvervangend secretaris-generaal Sekou Fofana stelde dat met het aftreden van Taylor er, wat betreft de LURD, een einde aan de oorlog is gekomen. "Op het moment dat hij vandaag Liberia verlaat, zullen we niet langer vechten. Het lijden van de Liberianen is voorbij", aldus de voorman van de Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie.

De opvolger van Taylor riep de rebellenbewegingen in Liberia op tot het voeren van vredesoverleg. Blah bood daarop de rebellen de post van vice-president aan. Ook zouden de opstandelingen andere posten in de regering kunnen krijgen, zei Blah.

Na aankomst op de luchthaven van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja weigerde Taylor de pers te woord te staan. Hij werd er opgewacht door de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo. De Nigeriaanse regering heeft een verblijfplaats voor Taylor en diens gevolg geregeld in de afgelegen oerwouden in het zuidoosten van het land.

De overdrachtsceremonie vond plaats in een presidentiƫle villa in de hoofdstad Monrovia. Taylor kwam enkele uren te laat opdagen.

Taylor, gekleed in een wit pak, was opgehouden op de luchthaven, waar hij de presidenten Thabo Mbeki van Zuid-Afrika, John Kufuor van Ghana, Joaquim Chissano van Mozambique en premier Koffii Sama van Togo opwachtte, die getuigen waren bij de machtsoverdracht. In een met fluweel beklede kamer van de villa, die net als de rest van Monrovia zonder elektriciteit zat, werd hij verwelkomd door Blah en de andere Liberiaanse functionarissen.

Buiten juichte het publiek voor de ogen van Nigeriaanse militairen van de West-Afrikaanse vredesmacht, die samen met Zuid-Afrikanen de villa bewaakten. "Ik kan het nauwelijks geloven. Hij heeft de Liberiaanse bevolking zoveel leed berokkend", zei Henry Philips (38), een voormalige veiligheidsfunctionaris. "Zijn afwezigheid is beter dan zijn aanwezigheid."

In Washington reageerde de Amerikaanse regering met tevredenheid op Taylors vertrek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Charles Taylor treedt af en vertrekt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken