Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Alleen in Parijs al 50 doden door de hitte"

Franse en Duitse kerncentrales mogen toch afvalwater lozen

2 minuten leestijd

PARIJS/MADRID (AP) - Het hoofd van de vereniging van eerstehulpartsen in Frankrijk, Patrick Pelloux, zegt dat de hittegolf alleen al in de regio Parijs in de afgelopen vier dagen aan ongeveer vijftig mensen het leven heeft gekost. Volgens Pelloux worden de slachtoffers door de minister van Volksgezondheid ten onrechte natuurlijke sterfgevallen genoemd.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt niet te beschikken over aparte cijfers voor sterfgevallen door de hitte. Wel zei een woordvoerder van het ministerie dat het aantal ziekenhuisbezoeken door bejaarden beduidend is toegenomen tijdens de hittegolf. Verder is er geen sprake van meer sterfgevallen die gerelateerd zijn aan het weer dan normaal. "De moeilijkheden waar we tegenaan lopen zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren", aldus de woordvoerder.

De temperaturen in Parijs liepen de afgelopen weken regelmatig op tot de 37 graden Celsius of nog hoger. In de nacht van zondag op maandag werd een nachtelijke recordtemperatuur gemeten van 25,5 graden Celsius, zei de weerdienst Météo France. De brandweer in Parijs wordt sinds zondag voorzien van een voorraad ijs om mensen met oververhittingsverschijnselen af te koelen. Een woordvoerder van de brandweer zei te verwachten dat er dagelijks 2 ton ijs zal worden gebruikt.

In zowel Duitsland als Frankrijk is gisteren beroering ontstaan over de opheffing van beperkingen voor afvalwaterlozingen door kerncentrales en andere installaties die stroom produceren.

Net als in ons land kampen ook Duitse en Franse stroomleveranciers met de gevolgen van de hittegolf. Kerncentrales kunnen er niet op volle toeren draaien, omdat het koelwater te warm is. Door te lozen in het toch al opgewarmde rivierwater kan onder meer grote vissterfte ontstaan.

Duitse milieugroepen en regionale politieke oppositiepartijen zijn furieus over de toegestane lozingen van te warm koelwater door Duitse kerncentrales. Onder meer de SPD en de Groenen in Beieren eisen dat de kerncentrale Isar I direct van het net wordt gehaald. Volgens de Duitse zender ARD vrezen de opposanten grote gevolgen voor natuur en milieu.

In Beieren en in Baden-Württemberg hebben in totaal drie kerncentrales toestemming gekregen tijdelijk water te lozen met een temperatuur die enkele graden boven de norm is. De betrokken autoriteiten wezen er gisteren op dat het om tijdelijke maatregelen gaat waarvan de ecologische gevolgen beperkt zullen blijven.

De Franse regering besliste gisteren dat kerncentrales koelwater tot 28 graden kunnen lozen in de rivieren. Dat gold al voor de kerncentrale van Tricastin langs de Rhône. Milieubeschermers zijn ook hier boos over de maatregel.

Minister Bachelot van Milieu heeft de Fransen gistermiddag op een persconferentie op haar ministerie -waarbij de druppeltjes van haar voorhoofd dropen- gevraagd zuinig te zijn met stroom, zich "verantwoordelijk" te gedragen en eventueel de airco uit te zetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken