Bekijk het origineel

Kans op epidemieën polio en mazelen stijgt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kans op epidemieën polio en mazelen stijgt

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De kans dat zich in ons land een nieuwe epidemie van polio, mazelen of kinkhoest voordoet, neemt toe. Ouders laten hun kinderen minder vaak inenten en als ze het wel doen, gebeurt het later.

Dat staat in een gisteren verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de vaccinatiegraad in ons land. De vaccinatiegraad per 1 januari 2002 is met 0,7 procent gedaald ten opzichte van 1 januari 1998. De vaccinatiegraad voor de verschillende ziekten ligt nu rond 95 procent. Dat is ruimschoots boven de norm van 90 procent die de IGZ hanteert.

Toch maakt de Inspectie zich zorgen. Door de daling van het aantal gevaccineerden en doordat ouders hun kinderen op latere leeftijd laten vaccineren, worden vooral jonge kinderen bedreigd bij een mogelijke polio- of mazelenepidemie. In het rapport staat dat epidemieën van polio en mazelen in bijna alle gevallen voorkomen bij niet-gevaccineerden. Kinkhoest treft deels ook kinderen die wel zijn ingeënt. Dat komt door een verminderde werking van het vaccin.

Weerstand tegen vaccinatie komt vooral voor in orthodox-christelijke gebieden. Overigens is er in deze gebieden de laatste jaren sprake van een stijging, zo schreef minister Hoogervorst van Volksgezondheid vorige week aan de Tweede Kamer.

Om de dalende trend in de vaccinatiegraad om te buigen, wil minister Hoogervorst de voorlichting over het rijksvaccinatieprogramma gaan verbeteren. Van verplichte vaccinatie wil de bewindsman niets weten. Dat druist in tegen het grondrecht van de integriteit van het menselijk lichaam. Voor verplichte vaccinatie is wijziging van de Grondwet nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kans op epidemieën polio en mazelen stijgt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken