Bekijk het origineel

Ziekenhuis Heerenveen naar rechter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ziekenhuis Heerenveen naar rechter

Brandeisen inzet kort geding

2 minuten leestijd

HEERENVEEN (ANP) - Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen heeft een kort geding tegen de gemeente aangespannen. Het ziekenhuis wil af van de twee brandbeveiligers die de instelling bewaken.

De beveiligers zijn op last van de gemeente Heerenveen aangesteld omdat het ziekenhuis sinds een verbouwing niet langer aan de brandveiligheidseisen zou voldoen. De deuren van het ziekenhuis moeten dichtklappen bij brand en dat is nu niet het geval. Daarnaast ontbreken rookremmende kleppen in het ventilatiesysteem.

De Tjongerschans rondde in juli een 20 miljoen euro kostende verbouwing van het ziekenhuis af. De gemeente had daarvoor een bouwvergunning afgegeven en de brandweer een goedkeuringsverklaring op het gebied van brandveiligheid.

Het ziekenhuis wilde tijdens de verbouwing de aangescherpte eisen nog niet hanteren, omdat die dan 2 miljoen euro zouden kosten. Na de verbouwing zouden de kosten volgens de directie naar 900.000 euro dalen, omdat de bouwplanning dan hetzelfde kan blijven. Er is echter pas in 2005 geld beschikbaar. De gemeente heeft daarom het ziekenhuis verplicht twee beveiligers in te zetten, tot de brandveiligheidseisen aan de vernieuwde norm voldoen.

"De gemeente heeft ons te laat, onzorgvuldig en onvolledig geïnformeerd. We hebben het certificaat brandveilig", aldus directeur J. Leerzem. De Tjongerschans wil desondanks aan de nieuwe regels voldoen, maar vraagt daarvoor tijd.

De gemeente stelt dat de strengere eisen al voor de verbouwing bekend waren. "Het ministerie heeft duidelijke eisen gesteld en wij moeten die regels handhaven", aldus een woordvoerder van de gemeente. Volgens de woor dvoerder hebben andere ziekenhuizen de nieuwe regelgeving wel bijtijds toegepast.

Het kort geding dient volgende week dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden. De Tjongerschans eist ook 100.000 euro als compensatie voor het inhuren van de brandbeveiligingsmensen. De beveiligers kosten 15.000 euro per week.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ziekenhuis Heerenveen naar rechter

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken