Bekijk het origineel

WWF wil gedragscode voor viskwekerijen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

WWF wil gedragscode voor viskwekerijen

2 minuten leestijd

GLAND (ANP) - Het Wereld Natuurfonds (WWF) dringt aan op een internationale gedragscode die de natuur moet beschermen tegen de schadelijke milieugevolgen van viskwekerijen. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie is de schade van viskwekerijen aan ecosystemen in de zee "onacceptabel."

De kweekvisindustrie is de sterkst groeiende voedselsector in de wereld en goed voor een omzet van 56 miljard dollar per jaar.

De industrie kon groeien zonder strenge controle en dit heeft geleid tot steeds meer milieuproblemen, aldus het WWF. "We riskeren het uitsterven van de wilde zalm als kwekers het ontsnappen van gekweekte zalm niet beperken", zegt S. Cripps, directeur van het Bedreigde Zeeën programma van het WWF.

Zalmkwekerijen bevinden zich over de hele wereld, en concentreren zich in Europa vooral in het noorden, voor de kust van Schotland en Noorwegen. In Noorwegen ontsnapten in 2002 meer dan 630.000 gekweekte zalmen, dat zijn er meer dan het aantal wilde Atlantische zalmen die kuitschieten in de Noorse rivieren.

Het kruisen van wilde zalm met ontsnapte gekweekte zalm verandert de genetische kaart van de wilde zalm. Het WWF verwacht dat de zalm daardoor straks niet meer in staat zal zijn om zijn natuurlijke zwemroute van zout naar zoet water uit te blijven voeren. Hierdoor loopt de voortplanting van wilde zalm ernstig gevaar.

Het Wereld Natuurfonds wil daarom dat kwekers strengere maatregelen nemen die het ontsnappen van kweekzalm moeten voorkomen. Deze zouden kunnen bestaan uit betere beveiliging van de kwekerijen, het monitoren van de netten en het kweken op locaties die ver bij de belangrijke migratieroutes van wilde zalm vandaan liggen.

Een ander gevaar van de viskwekerijen is de vervuiling van de zee door afvalstoffen en ziekteverwekkers.

Zo hebben wilde zalmen regelmatig last van besmetting met een luis die voorkomt bij gekweekte zalm en die de huid van de vis aantast.

"Schelpdier- en viskweek kunnen een belangrijke rol spelen in de visvoorziening van consumenten, maar dit moet wel op een verantwoordelijke manier gebeuren zodat de schadelijke gevolgen voor het milieu worden beperkt", aldus Cripps.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

WWF wil gedragscode voor viskwekerijen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken