Bekijk het origineel

EU-protest tegen walvisvaart IJsland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EU-protest tegen walvisvaart IJsland

2 minuten leestijd

BRUSSEL/REYKJAVIK (ANP) - Europees commissaris Fischler (Landbouw en Visserij) verzet zich hevig tegen het opnieuw opstarten van de walvisvangst in IJsland.

Volgens Fischler ondermijnt de regering in Reykjavik daarmee de Europe-se milieupolitiek. Alle Europese lidstaten hebben een verbod op walvisvangst.

De Oostenrijkse eurocommissaris heeft de kwestie uitgebreid besproken tijdens een recente dienstreis naar IJsland. "De regering in Reykjavik weet hoe hij en de EU denken over de walvisvangst", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren. "Wij kunnen er echter weinig tegen doen, omdat de EU geen lid is van de internationale commissie voor de walvisvaart. EU-lidstaten zijn dat wel. Het is aan hen om stappen te ondernemen."

Fischler zou de kwestie overigens oorspronkelijk niet ter sprake brengen tijdens zijn bezoek aan IJsland, maar heeft dat op eigen initiatief als groot tegenstander van de walvisvaart wel gedaan.

In een persmededeling over zijn reis naar Reykjavik zou dit eigenlijk ook niet vermeld worden. De eurocommissaris heeft er echter op aangedrongen dat dat alsnog gebeurde.

Fischler heeft al langer problemen met IJsland. Visserijminister Mathiesen van IJsland jaagde Brussel eerder tegen zich in het harnas door de vangstquota voor wijting bijna te verdriedubbelen tot 547.000 ton, waar Fischler wegens de lage visstand alle quota voor de EU-lidstaten na een zware politieke strijd juist wist te verminderen. Hij kan een quotaverruiming aan de noordgrens van de EU daarom ook niet verkopen in Groot-Brittannië of de Scandinavische lidstaten.

Ondanks protest hiertegen blijft Mathiesen bij zijn besluit om meer vangst op wijting toe te staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

EU-protest tegen walvisvaart IJsland

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken