Bekijk het origineel

Ambassadeur schrijft Poetin over Van Erkel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ambassadeur schrijft Poetin over Van Erkel

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De ambassadeur van Nederland in Moskou heeft gisteren de Russische president Poetin per brief opgeroepen alles in het werk te stellen om de ontvoerde Nederlander Arjan Erkel zo spoedig mogelijk vrij te krijgen.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De brief is mede ondertekend door een aantal andere Europese ambassadeurs. Ook de Amerikaanse ambassadeur en de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Moskou hebben hun handtekening onder het schrijven gezet.

Het is vandaag een jaar geleden dat Arjan Erkel, een medewerker van Artsen zonder Grenzen, werd ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken blijft vertrouwen op een goede afloop. Artsen zonder Grenzen is pessimistisch gestemd. De organisatie twijfelt aan de bereidheid van de Russische autoriteiten om de zaak tot een oplossing te brengen.

Het hoofd van de Zwitserse afdeling van Artsen zonder Grenzen (AzG), Thomas Linde, heeft de Russische autoriteiten er gisteren van beschuldigd te weinig te doen om Arjan Erkel vrij te krijgen. "Ik ben ervan overtuigd dat de vrijlating door de Russische autoriteiten kan worden bewerkstelligd als en wanneer zij zich daar echt toe zetten", zei Linde. "Ik ben verbijsterd dat die inspanningen niet zijn verricht." Linde zei er 100 procent van overtuigd te zijn dat Rusland, met zijn "formidabele netwerk" van agenten en informanten in de regio, de capaciteit heeft om dit soort zaken op te lossen.

Erkel, die aan het hoofd stond van de Zwitserse afdeling van AzG in de noordelijke Kaukasus, werd op 12 augustus vorig jaar door drie gewapende mannen ontvoerd. Van hem of zijn ontvoerders is sindsdien niets meer vernomen. In november hebben de Russische autoriteiten hun onderzoek naar zijn verdwijning stopgezet - zonder AzG daarvan in kennis te stellen, zegt de organisatie. Na aandringen van de Nederlandse regering, die volgens AzG ook veel te laks heeft gereageerd, hebben de Russische autoriteiten de zaak heropend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ambassadeur schrijft Poetin over Van Erkel

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken