Bekijk het origineel

Baptistenkerk en buren gaan om tafel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Baptistenkerk en buren gaan om tafel

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN - De familie Postma uit het Friese Haulerwijk gaat weer praten met de naast hun woning gelegen baptistengemeente Immanuël om te proberen het conflict over geluidsoverlast op te lossen. Dat was gisteren de uitkomst van de zitting van het kort geding bij de rechtbank in Leeuwarden.

Al tijden klaagt de familie over overlast, veroorzaakt door de naastgelegen kerk aan de Norgerweg. Het gezang en de harde stem van de voorganger zouden dermate veel geluid veroorzaken, dat ze 's zondags niet meer in hun achtertuin kunnen zitten. Ook lopen, volgens de Postma's, geregeld mensen hun achtertuin in via de voormalige nooduitgang in de achtergevel van het kerkgebouw. Bovendien kunnen kerkgangers heel gemakkelijk door de ramen de tuin in kijken.

Dit alles is een forse inbreuk op de privacy van de familie, stelt hun advocaat, mevrouw mr. A. Kauling-Leeftink. Om van de overlast te worden verlost, eist het echtpaar Postma, dat al sinds 1984 op het huidige adres woont, dat de voormalige nooduitgang wordt verwijderd en dat de ramen worden voorzien van ondoorzichtig glas. Verder wil de familie dat de baptistengemeente maatregelen treft om geluidshinder te voorkomen.

Tj. de Wit, voorzitter van het kerkbestuur van de onafhankelijke baptistengemeente Immanuël, begrijpt niet waarom de Postma's nu ineens klagen over geluidsoverlast. De baptistengemeente houdt al sinds 1986 zondagse diensten in het pand aan de Norgerweg. De Wit zegt in eerdere jaren nooit klachten van de Postma's te hebben ontvangen. Hij stelt dat de nooddeur aan de achterkant niet kan verdwijnen. De deur is namelijk de enige mogelijkheid om achter het gebouw te komen. "Voor het wassen van de ramen en voor onderhoud moeten we toch echt achter het pand komen", aldus De Wit. Volgens hem zijn de ramen inmiddels voorzien van ondoorzichtig plakplastic. Verder zegt hij dat de ramen in de kerk te hoog zijn om erdoorheen te kunnen kijken.

Rechter mevrouw mr. C. Telman bespeurde gisteren bij de twee partijen een opeenstapeling van ergernissen. Ze betreurt dat het, ondanks toenaderingspogingen van beide partijen, nooit tot een oplossing kwam.

De rechter oordeelde gisteren dat de buren ook in de toekomst met elkaar verder moeten en dat het daarom in beider belang is om toch gezamenlijk tot een oplossing te komen. Op 8 september ontvangt de rechter de partijen opnieuw. Dan wordt bekeken of ze zelf in staat zijn geweest afspraken te maken. Als dit niet het geval is, doet de rechter alsnog een uitspraak in deze zaak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Baptistenkerk en buren gaan om tafel

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken