Bekijk het origineel

Opnieuw natuurbranden door droogte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opnieuw natuurbranden door droogte

3 minuten leestijd

't HARDE - Natuurbranden hebben gisteren op verschillende plaatsen in Nederland schade aangericht. Bij 't Harde zorgde een bermbrand langs de snelweg A28 voor veel overlast. In Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch, bij Roermond, brandde ongeveer 1 hectare natuur af.

Door de bermbrand bij 't Harde moest de snelweg A28 tussen Amersfoort en Zwolle worden afgesloten. Hierdoor ontstonden files op verscheidene plaatsen. Ook het treinverkeer tussen Amersfoort en Zwolle werd stilgelegd. De brand woedde over een lengte van 150 meter. Ongeveer 1,5 hectare bermbegroeiing en bos ging verloren.

De brandweer zette twee eenheden civiele brandweerlieden en een peloton militaire brandweer in. De vlammen troffen ook deels het militaire schietterrein bij 't Harde. Halverwege de avond was het vuur gedoofd. De brandweer bleef de hele nacht nablussen. Ook de snelweg bleef tot vanmorgen dicht omdat de brandweer de weg nodig had om bluswater aan te voeren.

Over de oorzaak van de brand is vooralsnog weinig bekend. "Waarschijnlijk een weggegooide sigaret of sigaar", aldus een politiewoordvoerder. Aanvankelijk dacht de politie dat de brand werd veroorzaakt door een auto met pech. Later bleek dat de desbetreffende auto in de file stond die was ontstaan na de brand. De bestuurster was onwel geworden door de hitte en is met de ambulance afgevoerd. Door kijkers naar de brand ontstonden enkele kleine aanrijdingen in de omgeving van het vuur.

Ook in het bos- en heidegebied van Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch, bij Roermond, woedde gistermiddag een grote brand. Ongeveer 1 hectare van het natuurgebied ging in vlammen op. Volgens een woordvoerder bleef de schade beperkt door snel ingrijpen van de Duitse en de Limburgse brandweer na een tip van een getuige.

De brand brak rond 14.00 uur uit rond de Melickervenweg. Even na 16.00 uur was de brand bedwongen. Alle korpsen uit de regio Roermond rukten uit om het vuur te bestrijden. Ze kregen daarbij assistentie van Duitse collega's, omdat het natuurgebied zich tot over de Duitse grens uitstrekt. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De politie sloot in Roermond en Herkenbosch enige tijd de toegangswegen naar het natuurgebied af om ramptoeristen te weren.

Staatsbosbeheer en de gemeente Roerdalen hebben gisteravond besloten om met directe ingang extra te gaan patrouilleren in het Meinweggebied. Dit gebeurt vanwege het door hitte en droogte verhoogde brandgevaar. Dat maakte wethouder J. Geraedts van Roerdalen bekend na overleg met onder meer brandweer, politie en Staatsbosbeheer.

Ook op andere plaatsen in Nederland controleren brandweer, politie en boswachters streng op het omgaan met open vuur en sigaretten in het bos. Gisteren nog werd op advies van de regionale brandweer en Natuurmonumenten een rookverbod ingesteld voor de duinen en de bossen op Ameland en Schiermonnikoog. Volgens de burgemeesters Verhoeven en Fennema van de eilanden is het overal kurkdroog en neemt de kans op brand met de dag toe. Ook in Zeewolde kondigde het gemeentebestuur een rookverbod af voor de bossen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Opnieuw natuurbranden door droogte

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken