Bekijk het origineel

Nederlands in trek over de grens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlands in trek over de grens

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - Het Nederlands wordt wereldwijd als taal steeds populairder. Dat constateert de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN).

Waren er 25 jaar geleden wereldwijd nog maar 165 universiteiten in 26 landen waar het Nederlands als vak werd gedoceerd, tegenwoordig zijn het er 230, verdeeld over 44 landen. Het aantal docenten verdubbelde in die periode van 350 naar 700.

"Dat is zeer respectabel voor een relatief kleine taal die door een beperkt aantal wereldburgers wordt gesproken", constateert woordvoerder M. Kristel van de IVN. De universiteiten bevinden zich in alle mogelijke windstreken: van Italië tot Indonesië, van Spanje tot Georgië, van Duitsland tot Zuid-Afrika en van Japan tot Maleisië.

"Wij Nederlanders hebben geen hoge dunk van onze eigen taal", stelt Kristel. "Als iemand je vertelt dat hij Zweeds of Fins gaat studeren, is de vraag gelijk: Wat ga je ermee doen? Als iemand Nederlands gaat studeren, wordt hij of zij vaak wat meewarig aangekeken. En dat terwijl Nederlands een veel meer gesproken taal is dan Zweeds of Fins."

Nederlands is voor 21 miljoen wereldburgers de moedertaal en staat daarmee op een 34e plaats in de ranglijst van meest gesproken talen. In de ranglijst van importantie staat het Nederlands echter in de toptwintig. "Economisch, cultureel en historisch praat Nederland echt wel zijn woordje mee op het wereldtoneel." Veel studenten Nederlands in het buitenland worden tolk of journalist, vinden een baan in het toerisme of worden aangenomen door een Nederlands bedrijf in hun moederland.

Zo'n 200 van de 700 docenten Nederlands komen eind deze maand naar Groningen voor een internationaal congres over de Nederlandse taal. Het congres "Colloquium Neerlandicum" wordt eens in de drie jaar georganiseerd. Tijdens het vijftiende congres in Groningen wordt onder meer over Nederlandse jeugdliteratuur gesproken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Nederlands in trek over de grens

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken