Bekijk het origineel

Zorg daagt ministerie voor de rechter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zorg daagt ministerie voor de rechter

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De koepels van de thuiszorg, de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg dagen het ministerie van VWS en de staat voor de rechter. Via een kort geding wil de vereniging Brancheorganisaties Zorg (BoZ) voorkomen dat de minister de bij haar aangesloten instellingen een efficiencykorting van 0,8 procent oplegt.

Aanvankelijk wilde het ministerie deze bezuiniging met terugwerkende kracht per 1 januari dit jaar invoeren. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) floot hierop de bewindsman terug. Nu wil de minister de korting met ingang van 1 juli invoeren, maar dan verdubbeld tot 1,6 procent om de bezuiniging van 250 miljoen euro te halen. "Een onmogelijke opgave die ook de jaarplanning van de financiën doorkruist", aldus voorzitter P. Bottelier van de Brancheorganisaties Zorg vanmorgen.

De BoZ denkt juridisch sterk te staan omdat volgens haar de minister een contract uit 1999 breekt. Daarin namen de werkgevers in de zorg en de rijksoverheid de verplichting op zich om de loonontwikkeling in de zorgsector parallel te laten lopen met die van de marktsector. "De minister heeft zich er toen op vastgelegd dat de overheid niet zal ingrijpen in de salarissen. Nu vertelt hij de Kamer dat de loonkostenontwikkeling in de zorg tamelijk riant is geweest", aldus Bottelier.

Door de bezuinigingen gaat de rijksoverheid minder meebetalen aan de lonen. De instellingen voorzien dat de loonkoppeling nu onder grote druk komt te staan. "We mogen niet op kapitaalslasten bezuinigen. Van de materiële kosten kunnen we zo'n bedrag nooit weghalen, dus moet het wel ten koste gaan van de grootste kostenpost, de personeelslasten."

Bottelier vreest de gevolgen. "Dat betekent weer handen tekort in de zorg, kwaliteit inleveren en een hogere druk op het personeel. Verpleeghuizen wassen hun bewoners niet maar één keer per week omdat het personeel dat wil, maar omdat ze er geen tijd voor hebben om het vaker te doen."

Ook de algemene ziekenhuizen, formeel geen partij in dit conflict, hebben van de korting te lijden. Zij vrezen de intensive-careafdeling te moeten sluiten of dichthouden en dure operaties te moeten weigeren.

De geestelijke gezondheidszorg en de academische ziekenhuizen steunen de actie van de andere koepels eveneens.

Het kort geding zal naar verwachting binnen een à twee weken plaatshebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zorg daagt ministerie voor de rechter

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken