Bekijk het origineel

Hitte breekt records en loopt ten einde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hitte breekt records en loopt ten einde

Problemen voorlopig nog niet voorbij

3 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Augustus behaalde gisteren een nieuw record: sinds 1849 zijn er nooit meer dan zes tropische dagen in deze maand behaald. Gisteren liep het kwik voor de zevende keer weer op tot boven de 30 graden Celsius. Dat zal voorlopig de laatste tropische dag zijn.

Vandaag stroomde koelere lucht het land in. In de loop van morgen daalt de temperatuur tot onder de 25 graden. Daarmee komt een einde aan de hittegolf.

Bij de landelijke netbeheerder Tennet gold vandaag nog steeds code rood omdat de energiecentrales door de hoge temperatuur van het koelwater minder stroom konden produceren. Bovendien viel een energiecentrale in Geertruidenberg uit. De lagere productie in combinatie met een verhoogde vraag noodzaakte Tennet gistermorgen om een groot deel van het reservevermogen in te zetten, om de stroomvoorziening in Nederland overeind te kunnen houden.

De vraag naar elektriciteit bereikte een piek van 12.550 megawatt. Van het resterende reservevermogen van 490 megawatt moest Tennet gisteren bijna 400 megawatt inzetten. Mochten de reserves tekortschieten, dan is er nog een noodvermogen achter de hand. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de export van stroom te beperken. De volgende stap is het gedogen van een hogere temperatuur van het koelwater, dat elektriciteitsproducenten na gebruik lozen op het oppervlaktewater.

De waterstand in de Rijn bij Lobith nadert ondertussen de laagste stand die ooit gemeten is. Het waterpeil stond gisteren op 7,40 meter boven NAP. Morgen wordt een stand van 10 centimeter lager voorzien. De laagste waterstand ooit was 7,22 meter boven NAP op 13 september 1991.

Het valt niet te voorspellen of het record van 1991 gebroken zal worden. Wel staat vast dat er in het zuiden van Duitsland, waar het Rijnwater vandaan moet komen, op de middellange termijn geen regenval van betekenis wordt verwacht. Voor de scheepvaart geldt door de lage waterstand en de verminderde stroomsnelheid sinds maandag een beperking van de vaargeulen op plekken waar sprake is van betonning en beschoeiing in de rivieren.

In de Oostvaardersplassen woekert door de aanhoudende hitte de blauwalg. Volgens Staatsbosbeheer zijn hierdoor in een maand tijd ruim 2000 vogels gestorven.

In navolging van andere gemeenten stelden Ameland en Schiermonnikoog gisteren een algemeen rookverbod in voor de duinen en bossen van de eilanden. Op Vlieland geldt altijd al een permanent rookverbod, maar de gemeente informeert inwoners en toeristen extra over de droogte. Texel en Terschelling stellen geen rookverbod in, maar zorgen wel voor extra informatie.

Het bezoekcijfer van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is volgens zakelijk directeur M. Balstra volledig ingestort door de hitte van de afgelopen weken. Augustus is eigenlijk een topmaand voor het museum, maar dit jaar zijn er op sommige dagen minder dan 1500 bezoekers op het terrein. Het zwaar tegenvallende bezoekcijfer is een groot probleem voor het toch al noodlijdende Openluchtmuseum, dat sinds 2000 steeds met tekorten kampt.

Het tropische weer lokt zelfs de internetgebruikers naar buiten. Uit een onderzoek van het bureau Multiscope blijkt dat het aantal bezoekers van honderd populaire websites in juli met 2 procent daalde, een afname van miljoenen surfers. Volgens het bureau is dat het gevolg van het mooie weer.

De politie in Limburg waarschuwt te schaars geklede motorrijders. Door het mooie weer zijn T-shirts en korte broeken meer regel dan uitzondering. Dat levert bij ongevallen ernstig letsel op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Hitte breekt records en loopt ten einde

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken