Bekijk het origineel

Kritiek op beoogd 'minister Milieu' VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kritiek op beoogd 'minister Milieu' VS

2 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP/DPA) - President Bush heeft gisteren de Republikeinse gouverneur van Utah, Mike Leavitt, voorgedragen als de nieuwe directeur van het federale milieuagentschap EPA, het Amerikaanse 'ministerie van Milieu'. De keuze van Bush leidde al direct tot kritiek van onder meer de grootste milieuclub in de Verenigde Staten, Sierra Club.

De baas van het EPA is de hoogst verantwoordelijke voor het federale Amerikaanse milieubeleid. Volgens Sierra Club is Leavitt evenwel geen aanwinst voor het toch al weinig 'groene' imago van Bush. De organisatie beschuldigt de gouverneur ervan miljoenen hectare 'wildernis' in Utah te hebben opgeofferd aan de wegen- en woningbouw. Hij zou daarvoor ook politieke akkoordjes hebben gesloten met de federale overheid.

Volgens The Washington Post geldt Leavitt juist als een bruggenbouwer tussen overheden en milieuorganisaties. Bush greep de nominatie van "zijn vriend" direct aan om de loftrompet te steken over 's lands milieubeleid. Volgens de president zijn de wateren schoner en de luchtkwaliteit is aanmerkelijk verbeterd.

Bush heeft zich de afgelopen dagen geregeld van zijn 'groenste' kant laten zien. Hij pareert daarmee aanhoudende kritiek van Democratische presidentskandidaten die vinden dat Bush met zijn milieubeleid vooral de belangen van de (olie-)industrie dient. Leavitt past volgens analisten in de campagne die Bush wil voeren met het oog op de presidentsverkiezingen volgend jaar. Het Congres moet de nominatie overigens nog goedkeuren.

Leavitt volgt Christine Todd Whitman op, die in mei haar vertrek aankondigde. Todd Whitman kreeg in de tweeënhalf jaar dat ze het roer stond van EPA veel kritiek uit binnen- en buitenland. Ze was het overigens lang niet altijd eens met de president. Zo was ze tegen het besluit van de president om zich niet te binden aan internationale afspraken voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De VS zijn verantwoordelijk voor de grootste uitstoot ter wereld van kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kritiek op beoogd 'minister Milieu' VS

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken