Bekijk het origineel

Vuurzeeën nog niet onder controle

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vuurzeeën nog niet onder controle

3 minuten leestijd

BARCELONA/LISSABON - Hulpdiensten in verscheidene Europese landen hebben de vuurzeeën als gevolg van de hittegolf en aanhoudende droogte nog niet onder controle weten te brengen. Vooral in Portugal, Spanje en op Corsica lijken brandweerlieden weinig vooruitgang te boeken in hun strijd tegen de alles verzengende vlammen.

De gigantische bosbrand die al vier dagen in de bergen rond de plaats Monchique in het zuiden van Portugal woedt, is volledig uit de hand gelopen en bedreigt nu zelfs toeristische etablissementen aan stranden van de Algarve. "De situatie is uitermate ernstig", aldus lokale bestuursleden in het getroffen gebied gisteren. Het vuur woedt op verschillende fronten, wat de situatie zeer gecompliceerd maakt.

Het leger zette gisteren een speciale eenheid in om de vuurhaarden in het bergachtige gebied Serra de Monchique te bestrijden. Staatsbosbeheer in Portugal meldde gisteren dat sinds het begin van dit jaar al bijna 215.000 hectare bos in vlammen is opgegaan, een gebied bijna zo groot als Luxemburg.

De Portugese minister van Binnenlandse Zaken, Lopes, bezocht gisteren het getroffen gebied om de schade op te nemen. Hij zei dat de regering overweegt de "publieke noodtoestand" af te kondigen voor de regio zodat er makkelijker hulp kan worden gestuurd. Het vuur heeft sinds eind juli vijftien mensen het leven gekost en volgens schattingen van eind vorige week voor meer dan 1 miljard euro aan schade aangericht.

Rond Barcelona in het buurland Spanje lijkt de situatie niet veel beter te zijn. Gisteren bleven de branden, die reeds vijf mensenlevens hebben geëist, zich uitbreiden. Gisteravond moesten meer dan 1000 mensen hun huizen verlaten omdat de vuurzee dichterbij kwam. Honderden brandweerlieden bestrijden de vlammen rond Sant Llorenc Savall, waar maandag vijf mensen door verstikking om het leven kwamen. Zij probeerden het vuur tevergeefs te ontvluchten. Het gaat om de familie van een lokale politicus.

Sinds afgelopen weekeinde hebben de branden in Catalonië zo'n 4000 hectare bosgrond in de as gelegd. De minister-president van de regio Catalonië noemde de situatie heel erg "heikel." In heel Spanje is in een maand tijd meer dan 30.000 hectare bos afgebrand.

Brandweerlieden op Corsica, Sardinië, in Frankrijk en Duitsland zijn ook nog steeds druk met het bestrijden van verscheidene vuurhaarden. Maandagavond moesten 300 toeristen met boten van een camping worden geëvacueerd die door branden was ingesloten.

Een Franse rechtbank veroordeelde maandag twee Italiaanse studenten tot acht maanden cel wegens het veroorzaken van een bosbrand. De brand woedde bij een camping in Villeneuve-Loubet in het zuidwesten van Frankrijk, aldus een gerechtelijke bron gisteren. De twee pyromanen van allebei 19 jaar staken vorige week vrijdagavond een haag van cipressen in brand.

De hittegolf blijft ondertussen in Zuid-Europa slachtoffers maken. In Spanje kwam met de dood van nog eens twee personen het aantal slachtoffers sinds het begin van de hittegolf eind juli op 24, aldus de Spaanse regering gisteren. Het ging om een 62-jarige man in de noordelijke stad Zaragoza en een bejaarde vrouw uit Cordoba in Zuid-Spanje.

In de Noord-Italiaanse stad Milaan hebben de hoge temperaturen al zeker acht mensen het leven gekost. Volgens Italiaanse kranten van gisteren gaat het vooral om oudere mensen die problemen kregen met hun luchtwegen. De thermometer wijst geregeld boven de 40 graden Celsius aan. Volgens hulpverleners zijn in de nacht van maandag op dinsdag enkele mensen naar het ziekenhuis gebracht met verschijnselen van oververhitting.

De hittegolf die in verscheidene landen mensenlevens eist, lijkt ondertussen zijn langste tijd te hebben gehad. Voor eind deze week worden lagere temperaturen voorspeld. Een 'koufront' zou aan het eind van de week in Noord-Italië wat verkoeling kunnen brengen, maar de komende dagen blijft het er onaangenaam heet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vuurzeeën nog niet onder controle

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken