Bekijk het origineel

Journalist getuigt in zelfmoordzaak Kelly

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Journalist getuigt in zelfmoordzaak Kelly

2 minuten leestijd

LONDEN (RTR/AFP/ANP) - Op de tweede dag van de verhoren om de dood van de Britse wapenexpert Kelly te onderzoeken is gisteren de BBC-journalist Andrew Gilligan opgeroepen. De defensie-expert had met Kelly het gesprek dat leidde tot het BBC-bericht dat de Britse regering de militaire dreiging van Irak had overdreven om een oorlog te rechtvaardigen.

Volgens Gilligan had Kelly gezegd dat niet alleen hijzelf, maar ook de meeste andere wapenexperts van de Britse geheime dienst het niet eens waren met de 'aangedikte' versie die een week voor publicatie is gemaakt.

Een "klassieker" bij de transformatie van het rapport was volgens Gilligan de bewering dat Irak in staat zou zijn binnen 45 minuten massavernietigingswapens in te zetten. Die bewering was volgens Kelly weliswaar niet verzonnen, maar slechts door één bron gestaafd en daarom niet betrouwbaar, aldus Gilligan.

Op de vraag wie verantwoordelijk was voor het aandikken van het rapport, antwoordde Kelly volgens Gilligan met slechts één woord: "Campbell." Dit doelt op Alistair Campbell, de media-adviseur van premier Blair. Kelly verklaarde op 15 juli echter tegenover een parlementaire commissie dat hij niets over Campbell had gezegd. Campbell heeft de aantijging al van de hand gewezen.

Kelly achtte de Iraakse dreiging volgens Gilligan minimaal. Verder zei Gilligan dat Kelly verklaarde dat president Saddam Hussein ook onder optimale omstandigheden met zijn wapenarsenaal maar weinig mensen had kunnen doden.

Nadat zijn naam bekend was geworden als bron voor Gilligans verhaal, pleegde Kelly vorige maand zelfmoord. Bijna vijf maanden na de Amerikaans-Britse invasie in Irak zijn er nog steeds geen massavernietigingswapens gevonden. De populariteit van Blair staat hierdoor onder druk.

Tijdens de ondervraging gisteren bleek dat ook de BBC zelf inmiddels vraagtekens zet bij Gilligans berichtgeving. Volgens een evaluatie van het bestuur van de Britse omroep heeft Gilligan weliswaar goede onderzoeksjournalistiek bedreven, maar vervolgens geen "voorzichtige taal" gebruikt bij de uiteindelijke uitwerking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Journalist getuigt in zelfmoordzaak Kelly

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken