Bekijk het origineel

Kwetsbaarheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kwetsbaarheid

3 minuten leestijd

Was het tot voor kort zo dat de naam Tennet vrijwel niemand iets zei, thans duikt deze regelmatig in de krantenkolommen op. Tennet is de beheerder van het hoogspanningsnet. Hij bewaakt de betrouwbaarheid en continuïteit van onze elektriciteitsvoorziening.

Dat is een zaak van groot gewicht. We zijn immers in hoge mate afhankelijk geworden van een ongestoorde levering van elektriciteit. Uiteraard was het ook een halve eeuw geleden lastig als de stroom uitviel en je geen licht had. Apparaten met een elektromotor deden het dan niet meer. Maar dat was het dan wel zo ongeveer.

Inmiddels is die afhankelijkheid onvoorstelbaar toegenomen. Vrijwel ieder bedrijf werkt met computers. Zonder stroom werkt de kassa niet en kan er niet gepind worden. Bij een stroomstoring in de winter valt de verwarming uit en bij een storing in de zomer gaat de inhoud van koelkast en diepvries bederven. De airco doet het dan ook niet meer.

Vandaar dat recente berichten over dreigende stroomuitval alom de aandacht trokken. In deze hitte kunnen we dat helemaal niet hebben, maar juist bij een hittegolf zijn de risico's het grootst. De airconditioning, die in winkels en kantoren steeds meer gangbaar is, vreet stroom. De hete zomer van 2003 zal voor bedrijven en particulieren die nog geen koelsysteem hebben, alleen maar aanleiding zijn om ook zo'n voorziening te treffen.

Ook vandaag zijn de reserves van de elektriciteitscentrales uiterst krap. Er moet er nu, na de Amercentrale, niet nog eentje uitvallen. Al eerder werden bedrijven en particulieren opgeroepen om de stroomafname zoveel mogelijk te beperken. Veel effect hebben die oproepen meestal niet, maar alle beetjes helpen. Het is ook van belang om mensen ervan te doordringen wat de grote stroomvreters zijn. Een dag de droogtrommel niet aanzetten, bespaart aanzienlijk meer dan wanneer men de elektrische tandenborstel ongebruikt laat.

Verhalen over klimaatsverandering zijn de afgelopen jaren door velen als ongeloofwaardig terzijde geschoven. Ook nu geldt dat er nog veel onzekerheden bestaan. De uitdrukking dat er niets veranderlijker is dan het weer, blijft nog steeds van toepassing.

Toch is het verstandig om ons in te stellen op zomers die warmer en droger zijn dan we in het verleden veelal gewend waren. Er zullen hogere eisen gesteld moeten worden aan de drinkwatervoorziening en het beheer van het oppervlaktewater, maar ook aan het elektriciteitsnet en de elektriciteitsproductie.

De vraag is welke uitwerking de geplande liberalisering van de stroommarkt zal hebben op de kwaliteit van de stroomvoorziening. Voorzieningen voor pieksituaties die zich wellicht niet eens elk jaar zullen voordoen, zijn duur. Maar juist bij grote hitte is het uitvallen van de stroomvoorziening niet te accepteren.

Ook de kwaliteit van het netwerk is niet zoals die, gezien het belang van de stroomvoorziening voor onze maatschappij, zou moeten zijn. De kans op stroomuitval, ook buiten pieksituaties, wordt daardoor groter. Vorig jaar nam het aantal stroomstoringen met 13 procent toe. Gezien het belang van een ongestoorde elektriciteitsvoorziening, is dat eigenlijk onaanvaardbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kwetsbaarheid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken