Bekijk het origineel

NMa verbiedt tarief voor spoedbetaling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NMa verbiedt tarief voor spoedbetaling

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Banken mogen elkaar geen geld vragen voor zogeheten spoedbetalingen.

De banken willen onderling tarieven gaan berekenen voor de melding aan klanten dat een betaling waar haast bij is, is binnengekomen. De mededingingswaakhond NMa heeft dat plan gisteren echter gedwarsboomd.

De kartelpolitie ziet niet in waarom deze service geld moet kosten. De afgelopen achttien jaar hebben de banken in Nederland elkaar geen rekeningen gestuurd voor het telefoontje naar klanten dat een bedrag is aangekomen. Volgens de NMa zou het plan tot hogere kosten voor de klanten kunnen leiden, omdat de banken de tarieven kunnen doorberekenen aan de klant die een bedrag snel wil overmaken.

De transactiemelding is bijvoorbeeld nodig bij het kopen van een huis. Een woning kan pas op naam van de nieuwe eigenaars worden gezet als zeker is dat het geld is gearriveerd.

Volgens het voorstel van de financiƫle concerns zou de bank die een bedrag met spoed overmaakt de concurrent moeten betalen. Het betreft een vergoeding voor het telefoontje dat de bank waar het geld binnenkomt moet plegen om zijn klant in te lichten.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is dit nodig, omdat de bank die het geld binnenkrijgt werk verzet voor de klant van een branchegenoot. De banken willen daarom twee varianten van de spoedbetaling invoeren. Als er geen melding aan de klant hoeft te worden gedaan, blijft de dienst gratis. Moet er gebeld worden, dan willen de banken tarieven gaan hanteren.

De mededingingswaakhond let dit jaar extra op de bankensector in Nederland. Ook volgend jaar is de financiƫle wereld een speerpunt van de NMa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

NMa verbiedt tarief voor spoedbetaling

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken