Bekijk het origineel

Mogelijk extra beperkingen scheepvaart

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mogelijk extra beperkingen scheepvaart

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat waarschuwt dat de gevolgen van de hitte en de droogte nog niet voorbij zijn nu de temperatuur is gezakt. Het scheepvaartverkeer krijgt mogelijk te maken met extra beperkingen.

De kans op neerslag blijft in de komende tien dagen heel klein. Het probleem van laagwater in de grote rivieren blijft daarom aanhouden. Het ministerie waarschuwt verder dat de kwaliteit van het zwemwater in de komende dagen verder achteruit kan gaan.

Als het zo droog blijft als nu, moeten de waterschappen in het veenweidegebied tussen Leiden, Rotterdam en Breukelen over een week besluiten of ze zout water (dat vanuit zee de Hollandse IJssel is 'binnengedrongen') willen binnenlaten om het waterniveau in de verschillende polders op peil te houden.

Op dit moment wordt het water in het veenweidegebied in West-Nederland op peil gehouden door water uit het Amsterdam-Rijnkanaal. Het al dan niet binnenlaten van zout water is kiezen tussen twee kwaden. Als in het veenweidegebied het waterniveau daalt, leidt dat tot verzakkingen van wegen en niet onderheide gebouwen.

De gevolgen daarvan zijn onherstelbaar omdat de verzakkingen niet vanzelf ongedaan worden gemaakt als het waterniveau weer stijgt.

Het toelaten van zilt water heeft echter negatieve gevolgen voor de land- en tuinbouw. Vooral de boomkwekers in en rond Boskoop vrezen grote schade aan hun gewassen als ze met te zout water hun producten moeten besproeien.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat er in de toekomst tekorten aan elektriciteit ontstaan. Hij wil dat de centrales voor hun koeling minder afhankelijk worden van rivierwater. De grootste problemen met de stroomvoorziening zijn waarschijnlijk aan het eind van de week voorbij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Mogelijk extra beperkingen scheepvaart

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken