Bekijk het origineel

Zorg verwacht 3000 ontslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zorg verwacht 3000 ontslagen

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De bezuinigingsplannen van het ministerie van Volksgezondheid kosten 3000 medewerkers van verpleeghuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg hun baan. Dit heeft voorzitter P. Bottelier van de overkoepelende organisatie BOZ, Brancheorganisaties Zorg, gisteren gezegd.

De organisatie kondigde dinsdag aan naar de rechter te stappen om minister Hoogervorst van Volksgezondheid te dwingen zijn plannen te herzien. Het kort geding dient naar verwachting binnen enkele weken in Den Haag.

Het ministerie legt alle instellingen in de zorg een zogenoemde efficiencykorting op van 0,8 procent. Voor de verpleeghuizen, thuis- en gehandicaptenzorg komt dit, volgens Bottelier, neer op een bezuiniging van 250 miljoen euro.

"Ook al lijkt het een relatief klein bedrag; het stelt ons voor enorme problemen. We kunnen eigenlijk alleen op personeel bezuinigen. De hoogte van salarissen ligt vast in CAO's. Dus rest ons niets anders dan mensen te ontslaan." Bottelier verwacht ernstige gevolgen. "Het betekent dat patiƫnten in verpleeghuizen nog minder vaak onder de douche kunnen dan nu het geval is."

De zorginstellingen verwijten het ministerie met de bezuinigingen eerdere overeenkomsten te schenden. Zo is er een contract uit 1999 waarin de rijksoverheid en zorgsector afspraken hebben vastgelegd over loonontwikkeling in de zorgsector. "Toen zijn ook afspraken gemaakt over overleg tussen de partijen bij het vaststellen van de hoogte van de lonen. Die afspraken worden nu niet nagekomen."

Bottelier vindt dat het kabinet-Balkenende II dezelfde fouten maakt als destijds het eerste paarse kabinet. Het beperkte in eerste instantie de uitgaven. "Toen er lange wachtlijsten ontstonden en grote maatschappelijke onrust, moest de regering er enorme scheppen geld tegenaan gooien om de onvrede te sussen. Dit kabinet gaat dezelfde kant op. Het doet alleen aan kortetermijnpolitiek."

De vakbond voor verplegend personeel NU'91 reageerde met "ongeloof" op het eventuele ontslag van de 3000 personeelsleden. "Wij kunnen ons bijna niet voorstellen", zegt bestuurder H. Vankan, "dat het kabinet zo dom zou kunnen zijn om mensen op straat te gooien in een sector die al met heel grote personeelsproblemen kampt. Maar als ze dat doen, kondig ik bij deze een hete herfst, winter en lente aan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zorg verwacht 3000 ontslagen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken