Bekijk het origineel

Air Holland is gered

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Air Holland is gered

2 minuten leestijd

SCHIPHOL (ANP) - De luchtvaartmaatschappij Air Holland is gered. Een Spaanse investeringsgroep geeft het noodlijdende bedrijf een financiële injectie van enkele tientallen miljoenen euro's. Dat heeft president-directeur C. van Dormael gisteren gezegd.

De investeerders staan garant voor het contract dat Air Holland met de reisorganisaties TUI en Thomas Cook heeft afgesloten. Deze ondernemingen gaan ongeveer 120.000 stoelen naar verre bestemmingen bij de luchtvaartmaatschappij inkopen. "Een belangrijke doorbraak", zei Van Dormael hierover.

De steun van de Spanjaarden was essentieel voor het slagen van de overeenkomst. "Zonder hen waren we nooit in staat geweest om het contract financieel af te dekken", aldus de directeur. Een van de centrale personen in de investeringsgroep is de Schotse zakenman van Iraakse afkomst Dhia Al Ani.

Volgens Van Dormael heeft Air Holland de Spaanse geldschieters aan zich weten te binden dankzij de strategie van het bedrijf. De onderneming verdiende haar geld door voor andere maatschappijen te vliegen en sinds kort zelf vluchten uit te voeren naar Curaçao. "We lieten zien dat we een goeddraaiend bedrijf zijn. Dat wekte de interesse van de investeerders", zei de directeur.

Hij acht de kans groot dat de investeringsgroep een belang krijgt in Air Holland. "Maar het is uitgesloten dat dit een meerderheidsaandeel wordt", voegde Van Dormael daaraan toe. De geldschieters willen wel een meerderheid van de aandelen in handen krijgen.

De Spaanse geldschieters hebben al een belang in Air Scotland. Air Holland voert vluchten uit voor deze maatschappij. Verder bezitten ze een hotelketen in Spanje en een aantal reisorganisaties in dat land.

Air Holland verkeert al lange tijd in financiële moeilijkheden. Het bedrijf kampt met een grote schuldenlast. Faillissement kon vorig jaar maar ternauwernood worden ontweken. "Onze schuldenlast wordt flink aangepakt", zei Van Dormael hierover.

De eerste zes maanden van dit jaar heeft de onderneming met verlies gedraaid. Air Holland heeft iets meer dan 200 medewerkers en drie vliegtuigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Air Holland is gered

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken