Bekijk het origineel

BBC-band bevestigt dat Kelly twijfels had

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BBC-band bevestigt dat Kelly twijfels had

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Op de derde dag van het gerechtelijk onderzoek naar de dood van de Britse wapendeskundige dr. David Kelly is gisteren een bandopname ten gehore gebracht van een interview dat BBC-verslaggeefster Susan Watts met hem heeft gehad.

De inhoud bevestigt tot op zekere hoogte wat een andere BBC-journalist, Andrew Gilligan, na een gesprek met Kelly naar buiten bracht en wat de inleiding vormde tot de gebeurtenissen die eindigden met de vermoedelijke zelfmoord van de voormalige wapeninspecteur op 18 juli.

Volgens de bandopname kon Kelly zich niet vinden in de tekst van het Britse dossier dat de regering had opgesteld over de massavernietigingswapens waarover Irak zou beschikken, maar ging hij niet uit van opzettelijke misleiding. "Soms moet je dingen verwoorden op een manier die aanslaat bij het publiek", zei hij.

De meest omstreden passage uit het regeringsrapport, de bewering dat Saddam Hussein binnen drie kwartier chemische en biologische wapens zou kunnen lanceren, was een brokje informatie waar medewerkers van premier Tony Blair op waren gedoken en dat zij volgens hem buiten proportie hadden opgeblazen. "Ze moesten en zouden informatie hebben", zei hij tegen Watts.

Bij de inlichtingendienst was men niet zozeer bevreesd voor wat Irak op dit moment aan wapens had als wel voor wat het land in de toekomst zou kunnen krijgen, zei Kelly. "Maar dat werd helaas niet duidelijk in het dossier uitgedrukt, omdat dat natuurlijk tot op zekere hoogte de gronden voor een oorlog wegneemt", aldus Kelly op de bandopname.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

BBC-band bevestigt dat Kelly twijfels had

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken