Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Zilt water slecht voor planten"

1 minuut leestijd

WAGENINGEN (ANP) - Het inlaten van zilt water, zoals dat sinds gistermorgen in het Rijnland-gebied gebeurt, heeft op korte termijn geen grote gevolgen voor waterplanten.

Op de langere termijn kan het zoutige water natuurgebieden binnendringen, wat tot uitsterving van bepaalde planten- en diersoorten kan leiden. Het instituut voor de groene ruimte Alterra pleit er dan ook voor om het zilte water uit de natuurgebieden te weren.

Volgens ecoloog P. Verdonschot is het mogelijk om via sluizen en stuwen te regelen dat het zilte water alleen richting de stedelijke gebieden gaat. Op die manier blijven natuurgebieden buiten beschouwing. "Dan krijg je wel verdroging, maar dat is minder erg. De plantensoorten sterven dan wel af, maar ze komen sneller terug. Zout water is een soort gif, dan ben je alles kwijt."

Verdonschot denkt dat de concentratie chloride op dit moment nog niet veel kwaad kan voor de meeste waterplanten, op een paar gevoelige soorten na zoals waterdrieblad of blaasjeskruid. "Pas als de concentratie 1000 milligram of meer is, heeft het gevolgen voor gebieden als de Nieuwkoopse Plassen. Vooral op kleine geïsoleerde eilandjes kan het soms jaren duren voordat planten terugkomen als ze eenmaal zijn verdwenen. Maar ook voor de insectenwereld heeft het zilte water grote gevolgen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken