Bekijk het origineel

Rebellen trekken zich terug uit Monrovia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rebellen trekken zich terug uit Monrovia

2 minuten leestijd

MONROVIA (AP) - De rebellen die twee maanden lang de Liberiaanse hoofdstad Monrovia belegerden hebben zich gisteren teruggetrokken uit de stad.

Ook de haven, van cruciaal belang voor de levering van voedsel en hulpgoederen, is door de rebellen overgedragen aan Nigeriaanse soldaten van een West-Afrikaanse vredesmacht en de 200 Amerikaanse soldaten die gisteren in de stad aankwamen ter ondersteuning van die vredesmacht.

De rebellen vertrokken noordwaarts richting de rivier de Po, waarachter zij hebben toegezegd te zullen blijven. Veel van hen namen zakken voedsel en andere geplunderde spullen met zich mee. De rebellen hadden woensdag al beloofd gistermorgen te zullen weggaan.

Na het vertrek van de rebellen brak grote chaos uit in de stad. Duizenden burgers stormden van twee kanten de brug op die de grens vormde tussen het deel van de stad dat in handen was van het regeringsleger en het deel dat door de rebellen bezet was. De Nigeriaanse vredessoldaten, die de voorhoede vormen van een grote vredesmacht van verschillende West-Afrikaanse landen, probeerden de mensenmassa's in bedwang te houden.

In het gedeelte dat door de rebellen bezet is gehouden ligt de haven van Monrovia, waar voorraden voedsel liggen opgeslagen. Die kunnen nu eindelijk worden verdeeld over de uitgehongerde bevolking in de stad. Ook kunnen nieuwe hulpgoederen worden aangevoerd. Veel mensen hebben de afgelopen maanden niet veel meer te eten kunnen vinden dan bladeren en zijn uitgehongerd en ziek.

Kort voor de terugtrekking van de rebellen waren de eerste van zo'n 200 Amerikaanse mariniers aan land gegaan die de Nigeriaanse vredessoldaten gaan steunen. De mariniers zullen weer vertrekken als er meer West-Afrikaanse vredessoldaten zijn gearriveerd. Legerhelikopters zetten de mariniers af op de luchthaven van Monrovia, waar ze door de Amerikaanse ambassadeur John Blaney werden begroet. Burgers barstten in gejuich uit toen zij de helikopters zagen overvliegen. "Ik ben zo gelukkig. Jarenlang hebben we gebeden dat de Amerikanen zouden komen", zei de 51-jarige Randolph Eggley. "Vandaag begint misschien de vrede."

Afgelopen maandag betekende een keerpunt in de burgeroorlog die al lange tijd in Liberia heerst en de afgelopen maanden met de belegering van Monrovia tot een hoogtepunt was gekomen. President Charles Taylor stapte op, na lang aandringen van de rebellen, de Verenigde Staten, de VN en West-Afrikaanse landen. Taylor is naar Nigeria vertrokken en heeft de macht overgedragen aan de voormalige vice-president, Moses Blah. Blah blijft aan tot in oktober een overgangsregering wordt geïnstalleerd. Die overgangsregering zou twee jaar aan moeten blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Rebellen trekken zich terug uit Monrovia

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken