Bekijk het origineel

Hittegolf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hittegolf

4 minuten leestijd

Wat hebben we eigenlijk gedaan met de ervaring van en de berichten over de (gevolgen van de) hittegolf? Is (kerkelijk) Nederland op de knieën geweest?

Zijn er mensen geweest die met de (heidense) koning van Ninevé (het huidige Mossul, Irak!) in Jona 3:8, 9 uitgeroepen hebben: "Maar mens en beest zullen () sterk tot God roepen; en zij zullen zich bekeren, een iegelijk van zijn bozen weg, en van het geweld, dat in hun handen is. Wie weet, God mocht Zich wenden, en berouw hebben; en Hij mocht Zich wenden van de hittigheid Zijns toorns, dat wij niet vergingen"?

Zijn er mensen geweest die terechtgekomen zijn bij Habakuk 3:17, 18: "Alhoewel de vijgeboom niet bloeien zal, en geen vrucht aan den wijnstok wezen zal, dat het werk des olijfbooms liegen zal, en de velden geen spijze voortbrengen; dat men de kudde uit de kooi afscheuren zal, en dat er geen rund in de stallingen wezen zal; zo zal ik nochtans in den Heere van vreugde opspringen, ik zal mij verheugen in den God mijns heils"?

En, om niet meer te noemen: "Indien Mijn volk zich zal schuldig kennen, zo zal Ik aan Mijn verbond gedenken."

T. W. Kruithof

Lage Boezem 32

2957 RD Nieuw-Lekkerland

Bacterievuur

In het RD van 9 augustus, pag. 3, stond een artikel "Niet zwemmen en roken".

Het is beslist niet waar dat door de hitte bomen besmet raken met bacterievuur, ook in mindere zomers komt dit voor.

De mens kan het wel verspreiden, maar de grootste boosdoeners zijn de insecten, vooral de bijen. Deze vliegen van bloem tot bloem.

De beste bestrijding is de zieke bomen/struiken te verbranden en gereedschap of vervoermiddel te ontsmetten met formaline!

H. J. Smit

Herderlaan 29

3851 BC Ermelo

Onderweg

Twee recent in het RD verschenen artikelen over het niet meekunnen met de PKN deden ons terugdenken aan wat we tijdens de vakantie hadden gelezen in een commentaar van de Süddeutsche Zeitung van 7 augustus.

Onderweg, ongevraagd en ongedacht, lazen we enkele woorden van de lutherse theoloog Klaus Völkers uit Bonn. Deze dominee reageerde op een artikel van dr. Weidemann: "Oproep tot kerkfusie. Bruiloft in Nederland" uit zijn krant van 15 juli.

Ds. Völkers schreef: "Als luthers predikant heb ik na mijn emeritaat enkele jaren in Nederland een lutherse gemeente geholpen. In het begin was die gemeente orthodox-luthers, dankzij haar voorganger, doch de landelijke kerkleiding dacht er anders over. Toen beleefde ik dat de Lutherse Kerk haar naam onverdiend draagt. Zij heeft weliswaar een rijkere liturgie dan vele calvinistische gemeenten (NHK), maar met de ware orthodox-lutherse belijdenis heeft men van hogerhand niet veel op.

Zo werd mij op zekere dag duidelijk dat een theoloog persoonlijk aan het geloof van de goddelijke Drie-eenheid mag vasthouden, maar hij mag dit geloofsstandpunt niet van al zijn medeambtsbroeders verlangen. Er moet vrijheid zijn.

Overziet men nu de theologische en confessionele situatie van het SoW-proces, dan moet ik net als Weidemann tot de conclusie komen dat een kerkfusie tussen drie verschillend denkende kerken zeer moeilijk voorstelbaar is en dat er voor zo'n 'huwelijk' geen zegen is weggelegd. V eelmeer is dit proces een poging om de kerkverlating (secularisatie) in de Nederlandse samenleving te bevorderen. Ik vind dat het onmogelijk is om een goede kerkelijke identiteit op zo'n onzuiver fundament te bouwen. En voor mij persoonlijk is het als luthers theoloog onmogelijk om een (Wischiwaschi-Konzept) principieel verdoezelingsproces te accepteren."

Tot zover ds. Völkers. Zo horen we het ook nog eens van een ander.

A. B. Goedhart

Leerbroekseweg 5a

4245 KR Leerbroek

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Hittegolf

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken