Bekijk het origineel

Pakistaanse christenen opnieuw veroordeeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pakistaanse christenen opnieuw veroordeeld

2 minuten leestijd

LAHORE - De twee Pakistaanse christenen Amjad en Asif Masih zijn onlangs in hoger beroep opnieuw veroordeeld wegens het "lasteren van het islamitische heilige boek."

Het gerechtshof van Lahore nam de beschuldiging over dat de twee een exemplaar van de koran hadden verbrand toen ze vastzaten op een politiebureau in februari 1999. Volgens het hof "was die daad duidelijk bedoeld om de godsdienstige gevoelens van de moslim(s) te tarten", zo bericht de Voice of the Martyrs News.

Het hof stelde verder dat het "ondenkbaar is dat de politiebeambten, allen moslim, de heilige koran vrijwillig zouden ontheiligen op de manier waarop dit is gebeurd. Ze zouden dat nog niet eens in hun gedachten halen."

Amjad en Asif, beiden straatveger, werden indertijd gearresteerd omdat ze landlopers zouden zijn. Volgens hen gaat het echter om een valse beschuldiging en hebben de agenten de koran zelf in brand gestoken, omdat zij weigerden hen 300 dollar smeergeld te betalen.

De twee kregen levenslang, de maximale straf voor het ontheiligen van de koran onder de Pakistaanse blasfemiewetgeving. Verwacht wordt dat de Masihs in beroep zullen gaan bij het hooggerechtshof. Dat verwerpt regelmatig uitspraken van lagere rechtbanken waar het gaat om blasfemie. Volgens Voice of the Martyrs News worden rechters veelvuldig onder druk gezet door radicale moslimgroepen.

In het overwegend islamitische Pakistan gelden diverse wetten en bepalingen die christenen, hindoes, sikhs en andere religieuze minderheden benadelen. De islam is staatsgodsdienst, de president moet een moslim zijn en de koran en de soenna (de bronnen over het handelen van de profeet Mohammed) zijn de basis van de wetgeving.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Pakistaanse christenen opnieuw veroordeeld

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken