Bekijk het origineel

Libië bevestigt akkoord Lockerbie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Libië bevestigt akkoord Lockerbie

2 minuten leestijd

LONDEN (AFP/RTR) - De Libische ambassadeur in Londen, Mohammed al-Zouai, heeft gisteren bevestigd dat er een akkoord is bereikt over een schadevergoeding aan de nabestaanden van de Lockerbie-aanslag.

Tevens beschuldigde de diplomaat Frankrijk ervan dat het de uitvoering van het akkoord zou willen blokkeren. Parijs zou niet willen instemmen met de opheffing van de VN-sancties tegen Tripoli, een voorwaarde voor het begin van de herstelbetalingen.

Frankrijk wil dat de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op vlucht UTA 772 van Brazzaville naar Parijs, die ook aan Libië wordt toegeschreven, dezelfde schadevergoeding krijgen. Door die aanslag kwamen in 1989 170 inzittenden van het toestel van de Franse luchtvaartmaatschappij UTA om het leven. De explosie van een Boeing van de Amerikaanse maatschappij PanAm boven het Schotse Lockerbie kostte in 1988 270 levens.

Op 7 augustus benadrukte Frankrijk nogmaals dat nabestaanden van beide aanslagen volgens Parijs dezelfde schadevergoeding moeten krijgen voordat de Verenigde Naties sancties tegen Tripoli opheffen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, heeft zijn Libische ambtsgenoot Abdel Rahman Shalgham woensdag gebeld en gedreigd dat Frankrijk opheffing van de sancties zou blokkeren als het geen schadeloosstelling kreeg voor de UTA-affaire, vertelde Al-Zouai. Hij zei dat met de familie van de Lockerbie-slachtoffers een overeenstemming was bereikt en dat het geld volgens schema vandaag zou worden betaald. De sancties zouden dan maandag of dinsdag worden opgeheven.

"Maar het Franse dreigement zal de betaling blokkeren", zei hij. "Frankrijk kan geen eisen stellen aan Libië, want Tripoli heeft 35 miljoen dollar aan de UTA-slachtoffers betaald in 1999 en daarmee is de zaak afgedaan", aldus Al-Zouai.

Vanuit Washington kwamen gisteren dezelfde geluiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Libië bevestigt akkoord Lockerbie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken