Bekijk het origineel

Stroomproblemen zo goed als voorbij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stroomproblemen zo goed als voorbij

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - De ergste stroomproblemen zijn volgens netbeheerder Tennet voorbij. Door het koelere weer is het stroomverbruik flink afgenomen. Het reservevermogen neemt ook weer toe.

Energiecentrales konden vandaag 1000 megawatt als reservecapaciteit opwekken. Dit is voor Tennet reden om de code rood om te zetten in code oranje. Het reservevermogen is de afgelopen periode geslonken doordat energiecentrales wegens de stijging van de temperatuur van het oppervlaktewater onvoldoende koelvermogen hebben en daardoor minder kunnen produceren.

Hoewel het rivierwater afkoelt, neemt de stroomproductie niet noemenswaardig toe. "Het oppervlaktewater blijft warm", zei een woordvoerder van Tennet. De netbeheerder heeft wel de indruk dat veel Nederlanders zuinig met stroom omgaan.

Het rivierwater, dat de centrales gebruiken om hun generatoren te koelen, was gistermorgen bijna 2 graden minder warm dan de piekstand eerder deze week. De generatoren kunnen daarom beter draaien.

Ook de stroomprijs is weer op een normaal niveau beland. Een megawattuur stroom kostte gisteren op de stroombeurs APX gemiddeld 27,86 euro.

De normale prijs ligt tussen de 25 en 40 euro. De APX is een dagmarkt waar energie voor de volgende dag kan worden ingekocht.

De afgelopen dagen bereikte de prijs voor elektriciteit een recordhoogte. Zo moest voor stroom die woensdag tussen 10.00 en 11.00 uur werd geleverd 2000 euro worden neergelegd. De prijs steeg door tekorten in de markt en code rood, die netbeheerder Tennet maandag had afgegeven.

Deze code wil zeggen dat het reservevermogen om stroom op te wekken een minimum dreigt te bereiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Stroomproblemen zo goed als voorbij

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken