Bekijk het origineel

Duitse economie verkeert nog steeds in recessie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Duitse economie verkeert nog steeds in recessie

3 minuten leestijd

WIESBADEN (ANP) - De economie van Duitsland is in het afgelopen kwartaal met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg de achteruitgang 0,6 procent, liet het Duitse bureau voor de statistiek gisteren in voorlopige cijfers weten.

Het is het derde opeenvolgende kwartaal dat er in Duitsland sprake is van economische achteruitgang. Het eerste kwartaal dit jaar liet een krimp zien van 0,2 procent. De drie maanden ervoor ging de economie met een minieme 0,03 procent achteruit.

De export van Duitsland nam in het afgelopen kwartaal sterker af dan de import. Het handelsoverschot werd kleiner. Een kleine toename van de binnenlandse bestedingen kon het negatieve effect daarvan niet keren, aldus het bureau voor de statistiek.

Officieel is er sprake van een recessie wanneer het bruto binnenlands product, het totaal van geproduceerde goederen en geleverde diensten van een land, twee kwartalen achtereen kleiner wordt. Gezien het minieme percentage van de achteruitgang die in de laatste drie maanden van vorig jaar werd gemeten, wilden sommigen nog niet spreken van een recessie in Duitsland. Met de voorlopige cijfers van de periode april tot en met juni dit jaar is er nu duidelijk sprake van een economische recessie in de Bondsrepubliek.

De Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement, ziet het niet zo somber in. De statistieken geven weliswaar aan dat Duitsland in een aanhoudend periode van conjuncturele zwakte zit, maar op grond van de huidige gegevens, ook internationaal, is een licht herstel te verwachten "en daarmee het begin van de conjuncturele ommekeer", aldus Clement.

De regering houdt in elk geval vast aan haar raming dat de economie dit jaar met 0,75 procent zal groeien. Eichel, minister van Financiën, ziet wel risico's, maar hij acht die niet zeer groot.

Duitsland is niet het enige Europese land dat zich in een recessie bevindt. Eerder deze maand werd bekend dat ook Italië, een andere belangrijke economie in de eurozone, al twee kwartalen achtereen negatieve groei kent. Ook Nederland bevindt zich in een recessie. Frankrijk komt volgende week met cijfers over de economie in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal bleef de groei beperkt tot 0,3 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

De eurolanden hebben hun economische groei onder meer zien teruglopen door de sterke euro. De Europese munt was in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 1,11 dollar waard. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 0,9 dollar. De sterke euro maakt producten uit de eurozone in het buitenland duurder en dus minder aantrekkelijk.

Ondanks het sombere beeld gaan veel analisten en instituten ervan uit dat de groei in de loop van dit jaar zal aantrekken. Het verwachte herstel van de Amerikaanse economie moet ook hier voor groei zorgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Duitse economie verkeert nog steeds in recessie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken