Bekijk het origineel

Chinezen maken mix van mens en konijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Chinezen maken mix van mens en konijn

2 minuten leestijd

SJANGHAI - Biologen van een universiteit in het Chinese Sjanghai hebben embryo's gemaakt die een mengvorm zijn van mens en konijn. Ze slaagden erin uit de embryo's stamcellen te oogsten, die mogelijk gebruikt kunnen worden om ziektes te genezen. Het Britse tijdschrift Nature maakte gisteren melding van het onderzoek.

De onderzoekers gebruikten cellen van de voorhuid van vier mannen (5, 5, 42 en 52 jaar oud) en van de huid van het gezicht van een 60-jarige vrouw. De cellen zijn gefuseerd met eicellen van een konijn, waaruit vooraf de celkern was verwijderd. De ontstane embryo's bevatten daardoor voornamelijk het erfelijk materiaal van de mens, maar er is nog een klein deel van het konijnen-DNA aanwezig. Uit de ruim 400 fusie-experimenten groeiden meer dan honderd embryo's uit tot een stadium waarin zich oogstbare stamcellen bevonden.

Het is voor het eerst dat de mogelijkheid is aangetoond om menselijke cellen te 'herprogrammeren', een truc die bekend is geworden van het Schotse kloonschaap Dolly, dat ontstaan is uit een uiercel. Afgezien van het konijnen-DNA zijn de in China ontstane embryo's in feite klonen van de mensen die aan het experiment meededen. Een Chinese ethische commissie had geƫist dat de embryo's zich niet langer dan veertien dagen mochten ontwikkelen.

Al in 1998 probeerden Amerikaanse onderzoekers van het bedrijf ACT menselijke cellen te combineren met eicellen van een koe, maar dat leverde weinig op. Wetenschappers zien dierlijke eicellen als gemakkelijke en goedkope vervangers van menselijke eicellen. Het is nog onduidelijk of de Chinese stamcellijnen ook dezelfde eigenschappen hebben als de gebruikelijke stamcellen.

Het experiment benadrukt dat tegenstanders van kloneren zullen moeten aangeven waar ze precies de lijn trekken, zegt de Amerikaanse bio-ethicus R. A. Charo uit Madison in de Washington Post. "Hoe menselijk moet een embryo zijn om de morele status te hebben die deze tegenstanders aan embryo's toekennen?" De katholieke bisschop R. Doerflinger vindt het gemixte embryo beschermwaardig: "Al het DNA in de celkern is menselijk, en daarom beschouwen we dit als een organisme van de soort mens."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Chinezen maken mix van mens en konijn

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken