Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Kans op Amerikaanse toestanden in Europa klein"

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De kans dat er in Europa een stroomstoring ontstaat zoals in de VS, is erg klein. Dat heeft een woordvoerder van Tennet, de beheerder van de elektriciteitsnetten in Nederland, verklaard. De storing veroorzaakte in Europa nauwelijks problemen.

Dat problemen uitblijven komt doordat het netwerk van de centrales in Europa veel fijnmaziger is dan dat in de Verenigde Staten. Nederland kent bovendien een extra veiligheidsklep in de vorm van een zogeheten ringsysteem. Zoals de brandweer bij een bosbrand soms ruim om het brandende deel een gracht graaft, kunnen de beheerders van het netwerk gebieden afscheiden van andere. Daardoor kunnen storingen tot een bepaald gebied worden beperkt.

Als een stroomstoring met domino-effect zich onverhoopt zou voordoen, hebben de Europese landen afspraken om elkaar met toevoer bij te staan. "We krijgen desnoods binnen een aantal seconden stroom uit Zwitserland of Duitsland", aldus de woordvoerder. "Dan start je beetje bij beetje weer op om een steeds groter gebied weer aan de gang te krijgen. Daarna werkt het als een olievlek." Een centrale heeft namelijk stroom nodig om weer op gang te komen.

Het vliegverkeer boven de Benelux had weinig last van de stroomstoring in de VS. Wel kwamen vliegtuigen van de oostkust van de VS gisteren gemiddeld anderhalf uur later het luchtruim van Europa binnenvliegen. Dat kwam doordat de passagiers door het uitvallen van de stroom niet op de normale manier gescreend konden worden. Daardoor ontstonden vertragingen.

Op Schiphol was het beeld niet veel anders. Eén vlucht van Air Canada van Toronto naar Amsterdam viel uit. Enkele vluchten van de KLM liepen vertraging op. De luchtvaartmaatschappij hoefde geen extra maatregelen te nemen voor de passagiers. "We geven ze koffie en informeren ze over wat er aan de hand is", aldus een woordvoerder.

Ook de bloemenexport ondervond weinig hinder. Exporteur Holex verwacht ook de komende dagen weinig last te hebben. Het bedrijf vervoert 's zomers vooral lelies en tulpen naar de VS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken