Bekijk het origineel

Franse hittegolf loopt ten einde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Franse hittegolf loopt ten einde

Regering ligt onder vuur voor beleid

2 minuten leestijd

PARIJS - De hittegolf in Frankrijk lijkt over haar hoogtepunt heen te zijn. De temperatuur daalt dit weekeinde naar iets boven de 30 graden. Tegelijkertijd neemt de kritiek toe over de manier waarop de regering met de hittegolf is omgegaan.

Het ministerie van Volksgezondheid maakte gisteren bekend dat tussen de 1500 en 3000 mensen zijn omgekomen door de hittegolf. Die cijfers zijn uitzonderlijk hoog, zeker in vergelijking met buurlanden als Spanje, dat 42 doden als gevolg van de hitte heeft gerapporteerd. Volgens het ministerie zijn de sterfgevallen direct en indirect veroorzaakt door de hitte en zijn veel slachtoffers oudere mensen.

Oppositiepartijen beschuldigen de regering ervan dat zij niet goed is omgegaan met de hittegolf. De voorzitter van de Socialistische Partij, Fran├žois Hollande, eist dat er een onderzoek komt naar de "catastrofe." Een parlementslid van de regerende conservatieve UMP, Christian Estrosi, schuift de schuld juist de socialisten in de schoenen. Volgens Estrosi komt het door de invoering van de 35-urige werkweek -een voorstel van de socialisten- dat de ziekenhuizen op het hoogtepunt van de crisis over te weinig personeel beschikten.

Naast de ziekenhuizen hadden, door de explosieve stijging van het aantal sterfgevallen, lijkenhuizen, crematoria en begraafplaatsen het gigantisch druk. Wegens het enorme aantal doden door de hittegolf zijn de wachttijden voor een begrafenis of crematie in de Parijse regio hier en daar opgelopen tot twee weken. Normaal geldt een periode van zes dagen waarbinnen iemand na overlijden moet worden begraven of gecremeerd.

In sommige ziekenhuizen werden huishoudelijke koelkasten geplaatst om lijken in te bewaren. Een mortuarium in Longjumeau huurde een grote tent met airconditioning. "Het is een schandaal. De regering heeft niets gedaan", zegt Martine Flou. Het lichaam van haar 70-jarige moeder moest naar een ver weg gelegen lijkenhuis in Parijs worden gebracht omdat er in de buurt geen plaats meer was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Franse hittegolf loopt ten einde

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken