Bekijk het origineel

Nieuw bewijsmateriaal in afpersingszaak IKEA

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuw bewijsmateriaal in afpersingszaak IKEA

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het openbaar ministerie legde gisteren voor de rechtbank in Amsterdam nieuw bewijsmateriaal op tafel over de twee Poolse mannen die worden verdacht van afpersing van het meubelconcern IKEA vorig jaar. De 24-jarige J. S. en de 56-jarige W. S., die niet bij de zitting aanwezig waren, blijven zwijgen over de hele zaak.

Op beelden van de beveiligingscamera's van de IKEA-vestigingen in Amsterdam en Sliedrecht op de dag voor de afpersing is een van de verdachten te zien. Op de beelden is hij herkenbaar in beeld, in Sliedrecht probeerde hij ook zijn gezicht te bedekken.

Daarnaast zijn in de auto van de verdachten verschillende soorten tape gevonden die ook gebruikt zouden zijn bij het maken van de explosieven. Uit stemmenonderzoek blijkt voorts dat de stem van een van de verdachten identiek is aan de stem van de persoon die IKEA belde om het concern af te persen.

IKEA kreeg begin december vorig jaar een dreigbrief waarin stond dat in zijn vestigingen in Amsterdam en Sliedrecht bommen waren geplaatst. In beide vestigingen werden explosieven gevonden. In Sliedrecht kwam de bom tot ontploffing in een politiebureau, toen experts die onderzochten en onklaar wilden maken. Daardoor raakte één persoon gewond, de schade bleef beperkt.

Ook in een derde, niet nader genoemde vestiging zou een bom liggen. Het concern sloot daarop alle winkels in Nederland. Na onderzoek door bomexperts konden de winkels twee dagen later weer open. In een brief werd een kwart miljoen euro van IKEA geëist.

De twee Polen werden eind januari in Portugal gearresteerd. De politie kwam hen op het spoor na onderzoek van de mobiele telefoons die vermoedelijk als ontstekingsmechanismen hebben gediend voor de geplaatste bommen. De historie van deze telefoons legde een verband met de telefoons die de verdachten in Portugal in hun bezit hadden.

Tijdens een zitting van drie maanden geleden gaf een van de verdachten aan dat hij en zijn metgezel twee Russen van Duitsland naar Nederland hebben gereden om hen de camerabewaking van IKEA-vestigingen te laten inspecteren. Het onderzoek van het OM stuitte tot dusver niet op betrokkenheid van Russen, zo bleek gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Nieuw bewijsmateriaal in afpersingszaak IKEA

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken