Bekijk het origineel

Olieraffinage deels plat door storing

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olieraffinage deels plat door storing

2 minuten leestijd

NEW YORK (ANP) - Ten minste vijf olieraffinaderijen in de VS en Canada hebben de productie moeten stopzetten wegens de stroomstoring.

De sluiting kan in een aantal gevallen dagen duren. De verkrapping van het aanbod die daardoor ontstaat, leidde gisteren tot een stijging van de olieprijzen en de aandelenkoersen van oliemaatschappijen.

In het zuiden van de Canadese provincie Ontario zijn drie raffinaderijen gesloten met een gezamenlijke capaciteit van ruim 300.000 vaten (van 159 liter) per dag. Daaronder is een bedrijf van Shell in Sarnia met een capaciteit van 70.000 vaten.

Volgens vice-president Tim Bancroft van Shell Canada zal het waarschijnlijk zeker twee dagen duren voor de productie kan worden hervat. Het opnieuw opstarten van een raffinaderij is doorgaans geen kwestie van een handomdraai. De benodigde tijd zal in dit geval mede afhangen van eventuele technische problemen die de stroomstoring heeft veroorzaakt.

In de VS zijn een raffinaderij van BP in Toledo (Ohio) met een capaciteit van 155.000 vaten en een in Detroit (74.000 vaten) gesloten. Het laatstgenoemde bedrijf denkt weer te kunnen draaien als er stroom is.

Op de internationale oliemarkt vergrootte het wegvallen van raffinage de vrees dat het toch al krappe aanbod van olieproducten als benzine in de VS verder zal afnemen. De vraag is deze maand juist flink gegroeid doordat veel Amerikanen met de auto op vakantie gaan.

Op de Londense termijnmarkt steeg de prijs van Brent-olie voor levering in oktober gisteren van 28,87 tot 29,32 dollar per vat. De beurskoersen van oliemaatschappijen als Shell en BP volgden de opgaande lijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Olieraffinage deels plat door storing

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken