Bekijk het origineel

Mondriaan ontdekt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mondriaan ontdekt

3 minuten leestijd

Een Mondriaan voor slechts 2500 euro. Dat geluk had kunsthandelaar F. Buunk uit Ede op een boedelverkoop in Noord-Holland. Helemaal zeker was Buunk niet, maar Mondriaan-kenner J. Joosten uit Leiden wist het zeker: "Dit moet een Mondriaan zijn." De waarde van het schilderij uit circa 1895-1898 wordt op 50.000 euro of meer geschat.

Buunk is niet van plan het schilderij in de verkoop te doen. Hij wil het werk in bruikleen te geven aan een Nederlands museum, het Mondriaanhuis in Amersfoort, de geboorteplaats van Mondriaan, of het Haags Gemeentemuseum.

Een medewerker van Kunsthandel Simonis en Buunk, die binnen- en buitenland doortrekt op zoek naar eventuele aanwinsten, had een foto van deze Mondriaan gemaakt. "Vanaf een foto kun je niet beoordelen of een werk inderdaad van Mondriaan is." Nadat het schilderij was schoongemaakt, had Buunk geen twijfel meer. Zijn mening werd bevestigd door Joosten.

Dit is de 25e Mondriaan die we in huis krijgen, zegt Buunk, die momenteel vier Mondriaans in de aanbieding heeft. De eerste was in 1986, een vroege Mondriaan, die voor het recordbedrag van 100.000 gulden werd verkocht. Voor abstracte Mondriaans worden miljoenen betaald. (ANP)

Prijs prozadebuut

Carolina Trujillo Píriz krijgt voor haar roman "De bastaard van Mal Abrigo" de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs voor literaire prozadebuten 2002. Dat heeft de stichting Poets of all Nations (PAN) bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden.

Sinds 1984 zijn vijftien auteurs bekroond met de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs. De naamgevers willen met de onderscheiding nieuw Nederlandstalig prozatalent aanmoedigen.

Trujillo Píriz werd in 1970 geboren in Montevideo. Op haar zesde vluchtte ze met haar moeder en haar zusje naar Nederland. Haar vader bleef als politieke gevangene in Uruguay achter. In 1984 keerde zij terug naar haar vaderland, waar ze diverse verhalenwedstrijden won. Met het geld dat ze daarmee verdiende, kocht ze enkele jaren geleden een vliegticket naar Nederland. Carolina Trujillo Píriz studeert nu Nederlandse taal- en letterkunde en geeft les in Amsterdam, waar ze ook woont.

"De Bastaard van Mal Abrigo" is volgens de jury niet alleen spannend en goed verhalend, maar ook heel actueel. Uitgever Meulenhoff spreekt van een grootse, spannende roman over vriendschap en verraad, over macht en kwetsbaarheid, over goed en kwaad. Het boek vertelt het verhaal van de hartsvrienden Buenaventurado Guerra en Gerardo Romero. Zij groeien op in Mal Abrigo, een dorp dat gesticht is door Columbus - of beter: door de met syfilis besmette vrouwen die hij er overboord zette. Grote armoede drijft de bevolking in de armen van de drugskartels: Mal Abrigo is omringd door uitgestrekte cocaplantages. (ANP)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Mondriaan ontdekt

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken