Bekijk het origineel

Stroomproductie mogelijk beperkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stroomproductie mogelijk beperkt

Rijn bereikt bij Lobith met 7,17, meter boven NAP het laagste peil ooit

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De regering stelt momenteel een noodplan op dat in werking treedt bij aanhoudende droogte. Mogelijk komen er maatregelen om de elektriciteitsproductie te beperken en het scheepvaartverkeer aan banden te leggen.

Dat staat in een brief die minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft gestuurd aan provincies, gemeenten, waterschappen, brandweer- en politiekorpsen. Naast beperking van stroomproductie en scheepvaartverkeer, moeten boeren mogelijk ook vervroegd oogsten om de beregeningsbehoefte te beperken en gaan natuurgebieden op slot om bosbranden zo mogelijk te voorkomen.

Remkes stelt dat er op dit moment geen sprake is van een crisissituatie omdat de elektriciteitsproducenten voldoende reservecapaciteit achter de hand hebben, er nog voldoende bluswater is en in sommige gebieden het grondwaterpeil op niveau blijft door het inlaten van zilt water. Er kan wel een crisissituatie ontstaan als de droogte aanhoudt. Op grond van de weerberichten is er de komende dagen weinig of geen regen te verwachten. Als het niet regent en het niveau van het rivierwater verder daalt, kan er een tekort ontstaan aan koelwater voor elektriciteitscentrales. In dat geval zullen de directies van stroomproducenten gecontroleerd per regio de elektriciteitsproductie een deel van de dag moeten staken. Vitale voorzieningen en kwetsbare groepen worden ontzien.

Het kabinet overweegt ook het goederenvervoer over water te beperken als het waterpeil in de rivieren verder daalt. Op de meeste rivieren kunnen schippers al minder lading meenemen. Als het scheepvaartverkeer aan banden wordt gelegd, moet er extra goederenvervoer via de weg plaatshebben.

Het eerder oogsten om de beregeningsbehoefte te beperken, stuit op verzet van de landbouworganisaties. Het oogsten van gewassen die niet rijp zijn, leidt tot beschadiging van de producten. Overigens is er in verband met de droogte en de warmte al veel geoogst. De meeste graangewassen zijn al binnen en sommige boeren zijn al bezig met het hakselen van de maïs.

Remkes schrijft dat het kabinet niet op eigen houtje besluiten zal nemen, maar eerst zal overleggen met de betrokkenen. Voorlopig zal het kabinet elke vrijdag over de droogte vergaderen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de communicatie met de burgers verzorgen. Voorlopig blijft het bij de oproep zuinig te zijn met water en elektriciteit.

De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer wil nog deze week een debat met staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat en andere betrokken bewindslieden over de gevolgen van de droogte en de maatregelen die zijn afgekondigd. De droogte in met name het zuidwesten van het land blijft de komende dagen vermoedelijk voortduren. Pas in het weekeinde verwacht het KNMI neerslag van betekenis.

Het waterpeil in de Rijn zal naar verwachting pas morgen weer stijgen. Vanochtend stond het peil bij Lobith nog altijd op 7,17 meter boven NAP, het laagste peil ooit dat het water daar sinds gistermorgen had. Het informatiecentrum in Lelystad verwacht morgen een lichte stijging van de waterstand door regenbuien die in Duitsland vallen. "Er zijn daar vanochtend al enkele flinke regenbuien gevallen. Het kan enige tijd duren voordat dit te merken is aan het waterpeil."

Zie ook pag. 13.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Stroomproductie mogelijk beperkt

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken