Bekijk het origineel

Thailand levert vrouw Hambali uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Thailand levert vrouw Hambali uit

2 minuten leestijd

KUALA LUMPUR (AP) - De Thaise autoriteiten hebben de vrouw van de vermoedelijke terrorist Hambali overgedragen aan de politie van Maleisië, die haar over de activiteiten van haar echtgenoot wil ondervragen. Dat meldde gisteren de Maleisische krant The Star.

De 33-jarige Noralwizah Abdullah werd vorige week maandag samen met haar man gearresteerd in Ayutthaya in het midden van Thailand. Volgens de Maleisische politie kan Noralwizah belangrijke informatie geven over Hambali's activiteiten en zijn naaste medewerkers.

Hambali, een Indonesiër wiens werkelijke naam Riduan Isamuddin luidt, is vermoedelijk de operationele leider van de Jemaah Islamiyah. De groep wordt ervan verdacht banden te onderhouden met al-Qaida en verantwoordelij k te zijn voor een groot aantal bomaanslagen en samenzweringen.

De Thaise autoriteiten droegen Hambali woensdag over aan de Verenigde Staten. Hij is door de Amerikanen het land uitgevlogen, maar zijn verblijfplaats is onbekend. Volgens de Maleisische krant New Sunday Times wordt of is hij overgebracht naar de Amerikaanse legerbasis in Guantanamo Bay, Cuba.

Hambali zou het brein zijn achter de bomaanslagen op Bali, van vorig jaar 12 oktober, en achter de aanslag van 5 augustus op het Marriott Hotel in Jakarta. Hij wordt er tevens van verdacht banden te hebben onderhouden met de vliegtuigkapers die de aanslagen van 11 september 2001 in de VS pleegden.

De Thaise premier Thaksin Shinawatra zei zaterdag dat Hambali in Thailand was om nieuwe aanslagen voor te bereiden. Een van de doelwitten zou een topconferentie van de APEC zijn die op 21 en 22 oktober wordt gehouden in Bangkok. De top wordt bijgewoond door 21 regionale leiders en mogelijk ook door de Amerikaanse president George Bush.

Maleisië heeft belangstelling voor de vrouw van Hambali omdat zij een Maleisische is. Hambali verbleef sinds het einde van de jaren '80 in Maleisië, waar hij een netwerk oprichtte rond een islamitische religieuze school waaraan hij doceerde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Thailand levert vrouw Hambali uit

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken