Bekijk het origineel

Einde stroomstoring in VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Einde stroomstoring in VS

2 minuten leestijd

NEW YORK/OTTAWA - In de gehele stad New York is vrijdagavond de stroomvoorziening hersteld. Gisteren had ook de rest van het getroffen gebied, weer de beschikking over stroom.

Vrijwel het gehele metronet in New York is weer operationeel, aldus de vervoersautoriteiten zaterdagochtend. De treinen hebben 36 uur stilgestaan. Tot zaterdagochtend vroeg zijn overal treinstellen getest.

Nu de metro's vrijwel overal opnieuw rijden, draait het openbaar vervoer i n New York weer bijna als vanouds. Vrijdag zijn bus- en treinlijnen gedeeltelijk opgestart. Het openbaar vervoer in New York vervoert op een gewone werkdag zo'n 7 miljoen mensen. Tienduizenden mensen konden donderdag niet thuiskomen en moesten op straat blijven slapen.

Volgens het stadsbestuur heeft de "black-out" in New York voor ongeveer 750 miljoen dollar schade gezorgd. Het gaat om een eerste, voorzichtige raming. Economen gaan ervan uit dat de schade pas over enkele weken volledig in kaart is gebracht.

De verliezen die supermarkten en andere winkels maakten, is deels gecompenseerd doordat er veel meer drank, ingeblikt voedsel, batterijen, zaklantaarns en transistorradio's zijn verkocht. De stad New York vermoedt dat ze door de stroomstoring 40 miljoen dollar aan belastingen is misgelopen en beraamt ongeveer 10 miljoen kwijt te zijn aan de vele overuren die politie, brandweer en andere ambtenaren maakten.

Volgens de premier van Ontario is de Canadese provincie zaterdag weer vrij wel geheel voorzien van stroom. Hij waarschuwde echter dat de elektriciteit van tijd tot tijd nog uit kan vallen en riep vooral bedrijven op "niet frivool" gebruik te maken van de stroom. Ook burgers zijn opgeroepen zuinig te zijn met elektriciteit. De voornaamste stroomaanbieder is bang vandaag, als de nieuwe werkweek begint, niet over voldoende capaciteit te beschikken om aan de vraag te voldoen. Gevreesd wordt voor nieuwe storingen.

Het middenwesten van de VS had zaterdag nog met problemen te kampen. In de staat Michigan zaten zaterdag nog ongeveer 600.000 mensen zonder stroom. Gisteren werd daar de stroomvoorziening hersteld.

Zie ook pag. 13: "Stroomuitval schaadt economie VS weinig".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Einde stroomstoring in VS

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken