Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Marokkanen worden in een hoek gezet"

4 minuten leestijd

AMSTERDAM - "Allaoeh akbar, Allaoeh akbar, Allaoeh akbar!" Het "Allah is groot" klinkt driemaal op het Amsterdamse Mercatorplein. "Een goeie man is dood. Wat kunnen we meer doen dan een beetje uit de koran lezen", roept Miriyam Aurough van het Comité tegen Zinloos Politiegeweld en Discriminatie door de megaspeakers. Dat zal deze middag nog vaak gebeuren.

De middenstand heeft zich op een heftige zaterdagmiddag voorbereid. Bakker Dekker op de hoek van het Mercatorplein is dichtgetimmerd, net als de grote ketens Pearl, Gall&Gall en Blokker. Tweeduizend mensen worden vanmiddag op het Mercatorplein in Amsterdam Oud-West verwacht. Zij protesteren tegen het doodschieten van de 33-jarige Driss Arbib, 6 augustus. Met de dood van de Marokkaanse Nederlander liepen de spanningen tussen de Marokkanen enerzijds en de politie anderzijds hoog op afgelopen week.

Linkse actiegroepen zoals de Internationale Socialisten en het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland speelden in op de onrust en richtten het Comité tegen Zinloos Politiegeweld en Discriminatie op. Afgelopen zaterdag organiseerden zij een demonstratie op hetzelfde Mercatorplein, waar 6 augustus het drama in het Surinaamse eetcafé Warung Swietie zich voltrok.

Arbib was met zijn vriendin aan het eten, toen een aantal jongens een opmerking over zijn vriendin maakte. Arbib pikte dit niet en kreeg ruzie met de gasten. Na wat verbaal en dreigend lijfelijk geweld, trok hij zich terug en kwam even later met een mes de eetzaal weer binnen. Een van de inmiddels gearriveerde politiemannen trok zijn pistool en schoot van buitenaf door de ruit Arbib dood.

Een gat in de 0 van het 020-nummer markeert het dodelijke schot. Een Marokkaanse vlag hangt er uit. A4'tjes met een met rode inkt bespatte foto van Arbib hangen op. Bossen verdorde bloemen, zo'n honderd waxinelichtjes en een zwarte beer bewijzen eer aan de dode.

"Ik liep hier buiten toen het gebeurde", vertelt Ismael Moussati (26). "Driss had alleen een aardappelschilmesje uit de keuken gepakt", beweert hij. Is zelfs een aardappelschilmesje goed te keuren? "Natuurlijk niet. Maar zo snel schieten komt wel door de diepgewortelde discriminatie bij de politie", zegt hij, terwijl opruiende geluiden alsook gezongen korantekste n over het plein schallen.

Moussati, helpdeskmedewerker bij IBM, heeft een verklaring. In perfect Nederlands: "Weet je hoe dat gaat? Jongens van 14, 15, 16 jaar doen wat dingetjes. Door die kleine akkefietjes worden ze bekend bij de politie. Worden ze 22, 23, en rijden ze in dure auto's, dan houdt de politie ze aan en dan wordt alles gecontroleerd. Want je hebt een strafblad", aldus een welbespraakte Moussati, rijdend in een VW Golf. "Ik scan regelmatig het berichtenverkeer van de politie in de auto. Er gaat geen dag voorbij of ik hoor discriminerende opmerkingen. Wij Marokkanen worden in een hoek gezet. Ten onrechte. Een paar criminele jongeren bepalen het beeld. Terwijl de meeste Marokkaanse meisjes én jongens werken."

Zijn vriend Mohammed Akrim (30) zegt wekelijks het slachtoffer te zijn van de controles. Ook hij bezit een mooi Golfje. "Dan vragen ze: Mooie auto. Is die van jou? Ik werk van 6.00 uur 's morgens tot 21.00 uur 's avonds. Ik heb twee banen: bloemenverdeler op de Aalsmeerse veiling en schoonmaker in een ziekenhuis. Mag ik dan een mooie auto hebben?" Moussati: "Wij willen geen discriminatie. Iedereen bloedt, iedereen heeft een navel."

De demonstratie is inmiddels vertrokken voor een rondgang door de straten. Voorop dragen jongetjes een spandoek: "Driss Arbib. U blijft voor ons levend fakel." De demonstranten voor in de stoet scanderen koranteksten en gebeden voor de overledene, vertelt een Marokkaanse politieman.

De tachtig man ordepersoneel van de Marokkaanse organisatie doen goed werk. Continu lopen de in oranje hesjes gestoken mannen met bezwerende gebaren voor de stoet uit. De meelopende politie, in het geel, wordt ongemoeid gelaten. Af en toe pikken de ordetroepen een amokmakende jongere eruit. Een tiener reageert furieus op een cameraman. Direct wordt hij uit de demonstratie getrokken. Bezwerend wordt hij toegesproken. Zelfs een oude imam heft zijn vinger op. Dan is het weer over.

Terug op het plein houdt de menigte zich een krappe minuut stil. Aurough doorbreekt de stilte zelfs even. Als conclusie eist ze een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Arbib. Dan bedankt ze de volgens haar "ruim 2000 aanwezigen" dat ze zich rustig hebben gehouden en bezweert ze de -echt niet meer dan 1000 aanwezige- mensen naar huis te gaan. Dan dreigt het mis te gaan. Een groep ziet de kans schoon en slaat een ruit in bij Dirk van den Broek, en rent vliegensvlug door een straat weg, en passant een kist klaarstaande rotte tomaten omverlopend.

Eén echte amokmaker slaat met zijn demonstratiebord een cameraman op het hoofd. De ene aanwezige politieman grijpt bewust niet in, bang voor escalatie. Dan verschijnen plotseling zes ME'ers te paard op het toneel, en vier, vijf arrestatiebusjes. "Vreemd, ze hadden juist gevraagd of de ME niet in beeld zou komen", zegt een omstander. Op de hoek van de Jan Evertsenstraat met de Vespuccistraat blijft het rustig, elders sneuvelen een paar ruiten en arresteert de politie een zestal amokmakers. Dan taait iedereen af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken