Bekijk het origineel

Onderwijs is peperduur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderwijs is peperduur

Motivatie van leerlingen centraal tijdens jaaropening Pieter Zandt

3 minuten leestijd

KAMPEN - "De meerderheid van de leerlingen heeft weer zin om op school te beginnen. Maar een gedeelte kampt met motivatieproblemen. Dat is zorgelijk. Onderwijs is namelijk een dure plicht."

Dat zei J. Otte, directeur zorgstructuur, zaterdagmiddag tijdens de jaaropening van de scholengemeenschap Pieter Zandt. "De innerlijke motivatie van sommige leerlingen staat op een laag pitje. Hierdoor halen zij onnodig slechte cijfers en verzieken ze de sfeer in de klas."

Daar is onderwijs te duur voor. Een gemiddelde leerling kost op jaarbasis 5000 euro. Dat is exclusief boeken, excursies en de bijdrage van ouders. Er moet diep in de buidel getast worden om kinderen goed onderwijs te geven. "Hiervoor ontvang je een waardevolle toerusting en vorming voor een plek in de maatschappij. Zowel de vwo-leerling als de vmbo-leerling. De eerste zal misschien als chirurg gaan werken, terwijl de ander de apparatuur voor het ziekenhuis maakt. Beiden zijn even nodig."

Otte noemde een aantal mogelijke oorzaken voor de motivatieproblemen. "De school moet persoonlijk en bewogen onderwijs geven. De school is geen sorteermachine, waar onderin de "losers" overblijven."

Ook ligt er een taak voor de ouders. "We gunnen onze kinderen graag een paar duiten, maar onderwijs hoort wel op een hogere plaats te staan. Wees daar niet onverschillig over."

Onderwijs is niet alleen kostbaar. "Het is een opdracht vanuit Gods Woord. We moeten woekeren met onze talenten. Is het u wel eens opgevallen hoe gemotiveerd de Heere Jezus was tijdens Zijn omwandeling op deze aarde? Als je dat gaat zien, komt de motivatie van binnenuit."

Volgens ds. M. A. Kuyt betekent dit dat de handen uit de mouwen moeten. De hervormde predikant uit Genemuiden stond in zijn openingswoord in de aula van het schoolgebouw in Kampen stil bij het vierde hoofdstuk van Paulus' brief aan Efeze. "Werken met de handen is niet minderwaardig, Paulus was immers zelf ook een tentenmaker. Hij was geen theoriemens, maar zette zich ook niet af tegen onderwijs. Met de handen werken betekent in dit verband er eigenhandig tegenaan gaan."

De predikant riep de leerlingen op de kantjes er niet vanaf te lopen. "Aanrommelen is stelen. Daarom is onderwijs een dure plicht. Dat vraagt je inzet."

Onderwijs is niet waardevrij. "Er vindt een strijd plaats tussen goed en kwaad. Het gaat niet goed met het onderwijs, omdat wij de gemeenschap met God hebben verloren. Daarom is onderwijs niet altijd leuk en ontspannen. In de grondtekst van de Efezebrief wordt zelfs het woord ploeteren gebruikt."

Goed onderwijs vormt een leerling, maar bekeert niet. "Laat het jullie verlangen zijn om jullie gang en treden vast te maken in Gods Woord. Zonder dat onderwijs kun je niet. Je hebt het heel je leven nodig, ook al ben je dan inmiddels aan het werk met hoofd en hart en hand."

De opening rond het thema "Onderwijs, dure plicht?!" werd tegelijkertijd ook gehouden in de kerk van de gereformeerde gemeente in Kampen, in het schoolgebouw in Urk en in de hervormde kerk van Staphorst.

Sprekers in de Kamper kerk waren ds. A. A. Egas en sectordirecteur A. Wichers. Leerlingen en ouders luisterden in Urk naar ds. G. Bouw en locatiedirecteur D. van den Dool, terwijl de aanwezigen in Staphorst zijn toegesproken door ds. G. Hoogerland en locatiedirecteur F. J. Verweij. De scholengemeenschap begint het schooljaar met 2784 leerlingen. Dat betekent een stijging met 121 leerlingen ten opzichte van vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Onderwijs is peperduur

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken