Bekijk het origineel

Gijzeling toeristen Sahara in cruciale eindfase

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gijzeling toeristen Sahara in cruciale eindfase

2 minuten leestijd

BERLIJN (AP) - Het gijzeldrama rond de westerse toeristen van wie sommigen al een half jaar geleden in Algerije werden ontvoerd, is in een "belangrijke eindfase" beland.

Een woordvoerder van de Duitse regering heeft dat vandaag verklaard. De woordvoerder, Bela Anda, wilde verder niets zeggen over de gijzelaars.

Volgens de Duitse televisiezender ZDF is een Duits vliegtuig inmiddels geland in Goa in het noorden van Mali, om daar de westerse toeristen, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, op te pikken. De toeristen zullen per vliegtuig naar de Malinese hoofdstad Bamako reizen, vanwaar ze naar Duitsland worden overgebracht.

Een verslaggever van de Duitse zender ZDF meldde eerder vandaag al dat de westerlingen al niet meer in handen van de ontvoerders zijn, maar zijn overgedragen aan bemiddelaars. Ze zouden in relatief goede gezondheid verkeren, al heeft een van hen diabetes ontwikkeld.

Behalve Hilbers worden negen Duitsers en vier Zwitsers vastgehouden. Een Duitse vrouw overleed in juni aan een zonnesteek. Volgens de ZDF heeft een Malinese onderhandelaar zaterdag losgeld betaald aan de ontvoerders. Het zou om aanzienlijk minder geld gaan dan de 65 miljoen euro waarvan eerder sprake was. Duitsland zou de Malinese regering ontwikkelingshulp in het vooruitzicht hebben gesteld.

Een poging de veertien Europese gijzelaars gisteren met een vliegtuig op te halen in het noordoosten van Mali mislukte. Volgens de ZDF en concurrent ARD wordt vandaag een nieuwe poging ondernomen.

Hilbers en de andere Europese gijzelaars waren in februari en maart door leden van de Salafistische Groep voor prediking en Strijd (GSPC) in de Algerijnse Sahara ontvoerd en later meegenomen naar Mali. Algerijnse commando's bevrijdden in mei al zeventien gevangenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Gijzeling toeristen Sahara in cruciale eindfase

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken