Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Stroomuitval schaadt economie VS weinig"

2 minuten leestijd

NEW YORK - De stroomuitval vorige week in het noordoosten van de VS heeft volgens deskundigen waarschijnlijk maar weinig invloed op de economie.

"Veel bedrijven zijn een halve dag productie kwijtgeraakt; dat is veel minder dan tijdens de sneeuwstorm in februari", aldus econoom David Weiss van het financieel instituut Standard & Poor's.

De sneeuwstorm trof de VS tijdens het weekeinde en dat is gewoonlijk de wekelijkse kooptop voor de detailhandel. De schade is ook niet te vergelijken met de septemberaanslagen van 2001, toen de regio New York en de luchtvaartindustrie 800.000 banen kwijtraakten. Overigens heeft de stroomuitval wel voor problemen gezorgd bij de luchtvaartmaatschappijen, die nog het hele weekeinde bezig waren om duizenden gestrande passagiers alsnog op hun bestemming te krijgen.

Weiss wijst erop dat de stroomproblemen positieve en negatieve uitwerkingen hadden. Tal van restaurants bijvoorbeeld sloten donderdag, omdat men niet in staat was om het normale menu te serveren. Tal van bars daarentegen zagen hun klandizie stijgen. "Mensen gingen de straat op om hun warme huizen en appartementen te ontvluchten. Bars boden een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en om elkaar moed in te praten", aldus Weiss.

De auto-industrie ging donderdag ook plat en kwam vandaag pas weer op gang. Na het herstel van de stroomvoorziening moesten eerst alle systemen getest worden om er zeker van te zijn dat lopende banden zouden doen wat van ze wordt verwacht. Dit kost natuurlijk geld, maar door de onverwachte stop werkten General Motors, Ford en DaimlerChrysler tegelijk ook een deel van hun voorraden weg en dat is weer een positieve factor.

Al met al verwacht Weiss niet dat de malheur een remmend effect zal hebben op het herstel van de economie. "Als het hierbij blijft, is het niet meer dan een rimpeling in de vijver."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken