Bekijk het origineel

Met blindheid geslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Met blindheid geslagen

3 minuten leestijd

Ten tijde van de Koude Oorlog stond het IKV (Interkerkelijk Vredesberaad) in orthodoxe kring slecht aangeschreven. Deze organisatie oordeelde veel te positief over de politiek van de Sovjet-Unie en droeg door haar voortdurende kritiek op de NAVO bij aan de verzwakking van het Westen.

Na de val van de Muur raakte het IKV op de achtergrond. Kennelijk heeft men z'n werkterrein wat verlegd, want de jongste Vredeskrant richt zich vooral op de integratie van minderheden in onze samenleving. Maar ook dat gebeurt op een manier die veel kritiek oproept. Zeker als men bedenkt dat het IKV toch min of meer namens een aantal kerken (waaronder de Hervormde Kerk) optreedt.

Was het in het verleden zo dat het IKV communisme en kapitalisme veel te gemakkelijk op één lijn stelde, thans worden militante moslims en strenge gereformeerden in één adem genoemd en veroordeeld. Zowel de uit België afkomstige Arabisch Europese Liga als de SGP wordt door IKV-secretaris Mient Jan Faber getypeerd als organisaties die zonder meer bestreden moeten worden. Zij stellen immers de grondwet ter discussie.

Gelukkig maken ze geen schijn van kans. Toch dient de samenleving hun gevaarlijke opvattingen te onderkennen en zich, aldus Faber, weerbaar tegen hen op te stellen.

Nu is het niet de eerste keer dat de SGP en haar achterban op één lijn gesteld worden met extremistische moslims. Opvallend is wel dat dit nu gebeurt in een publicatie die min of meer namens de kerken wordt uitgebracht.

Overigens kan daarvan gezegd worden dat in het verleden al vaker bleek dat juist in modern-christelijke kring de aversie tegen de gereformeerde leer en de gereformeerde gezindte groot is. Niet minder groot dan bij hen die helemaal met kerk en godsdienst gebroken hebben.

Vonden de samenstellers van de Vredeskrant het nodig om iemand uit de kring van de moslimorganisatie AEL om een reactie te vragen, naar de kant van de SGP was men zo correct niet. Inmiddels is men onder druk van het triomoderamen van de SoW-kerken tot de conclusie gekomen dat men hiermee een scheve schaats gereden heeft. In een begeleidende brief wordt geprobeerd de schade te beperken.

Dat er een grote kloof bestaat tussen de gereformeerde leer en levensopvattingen en de moderne cultuur, kan duidelijk zijn. Dat werkt ook door in de visie die men heeft op staat en maatschappij. Die kloof hoeven wij niet te ontkennen of te minimaliseren.

De SGP stelt inderdaad de bestaande grondwet ter discussie, maar dat is in ons staatsbestel volstrekt legitiem. Onze grondwet kent geen onveranderlijke artikelen. Tegelijkertijd is duidelijk dat SGP'ers zich volstrekt gebonden weten aan het overheidsgezag, als de macht die God over ons gesteld heeft.

Dat maakt een groot verschil uit met radicale moslimorganisaties die oproepen tot geweld en waarvan sommigen niet schromen om bloedige terreuracties te ondernemen. Daar is inmiddels een heel lijstje van op te sommen.

Wat dat betreft is het IKV nog evenzeer met blindheid geslagen als in de tijd dat men het levensgrote verschil niet wilde zien tussen het totalitaire communisme en de westerse samenleving.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Met blindheid geslagen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken