Bekijk het origineel

Partijen Liberia ondertekenen vredesakkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Partijen Liberia ondertekenen vredesakkoord

Bush: Troepen VS 1 oktober weg

2 minuten leestijd

ACCRA - Een week na het gedwongen vertrek van president Charles Taylor hebben de twee rebellenbewegingen en de regering van Liberia gisteravond in de Ghanese hoofdstad Accra een vredesakkoord getekend dat een einde moet maken aan drie jaar burgeroorlog in hun land.

Het akkoord voorziet in een tweejarige overgangsperiode, waarna verkiezingen moeten worden gehouden. De rebellengroepen LURD (Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie) en Model (Beweging voor Democratie in Liberia) en de huidige regering zullen alledrie deel uitmaken van de interim-regering, maar zijn uitgesloten van het voorzitterschap en het vice-voorzitterschap, zodat de belangrijkste posten niet bekleed worden door partijen die bij de gevechten betrokken waren.

Volgens het akkoord moet de huidige president, Moses Blah, die door Taylor als zijn opvolger werd aangewezen, in oktober de macht overdragen aan de interim-regering.

Het Witte Huis heeft verheugd gereageerd op het vredesakkoord dat de Liberiaanse regering en de twee rebellenbewegingen gisteren tekenden. Volgens woordvoerder Scott McClellan biedt het "een nog niet eerder voorgekomen mogelijkheid" om te beginnen met verzoening en wederopbouw in het door burgeroorlog verscheurde West-Afrikaanse land.

Volgens McClellan verwachten de Verenigde Staten dat alle partijen zich houden aan de bepalingen van de overeenkomst en alle vijandelijkheden staken. Ook moeten zij de vorming van een nieuwe, democratisch gekozen regering steunen en de weg vrijmaken voor humanitaire hulp.

President George Bush verwacht dat de Amerikaanse mariniers, die donderdag in Liberia arriveerden, het land 1 oktober alweer kunnen verlaten. Dat zei Bush tijdens een interview met de Amerikaanse legerradio dat het Witte Huis gisteren vrijgaf.

Volgens de president hebben de Amerikanen een beperkt mandaat, dat erop is gericht de West-Afrikaanse vredesmacht te ondersteunen en humanitaire hulp aan de hongerende bevolking op gang te brengen. Een vredesmacht van de Verenigde Naties moet de Amerikanen zo snel mogelijk aflossen.

Een van de eerste schepen met hulpgoederen voor Liberia is zondagavond in een storm voor de kust van Sierra Leone gezonken. Alle 22 opvarenden werden gered, maar de lading, bestaande uit generatoren, jerrycans en andere hulpgoederen ter waarde van 86.000 dollar, ging verloren, maakte de Amerikaanse hulporganisatie World Vision gisteren bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Partijen Liberia ondertekenen vredesakkoord

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken