+ Meer informatie

Zwerfafval voortaan taboe in Drenthe

1 minuut leestijd

ASSEN (ANP) - Zwerfafval is vanaf morgen volstrekt taboe in de provincie Drenthe. Dan begint een grootschalige zwerfafvalcampagne, die vooral scholieren duidelijk moet maken dat het uit den boze is snoeppapiertjes op straat te dumpen.

De politie controleert de komende twee maanden intensief op het weggooien van afval.

"Vergelijk het met snelheids- en alcoholcontroles", zei directeur M. van Aggelen van de Stichting Nederland Schoon gisteren. De stichting heeft het initiatief voor de actie genomen. "De politie kan niet dag en nacht achter elke auto aanrijden, maar als ze het ziet, deelt ze een bekeuring uit." De eerste weken wordt nog gewaarschuwd, maar vanaf september bestraffen politiemensen de jeugdige vervuilers onverbiddelijk met een boete van 46 euro.

Drenthe is de eerste provincie die collectief een afvaloffensief voert. Ee rdere experimenten in de binnenstad van Gouda en onder automobilisten in Noord-Nederland waren succesvol: in vier maanden tijd is een afvalreductie van 50 procent bereikt. Toch kon de organisatie tot nu toe geen provincie vinden die het initiatief in zijn geheel steunde. In Drenthe staan zowel de provincie als alle steden achter het project.

De hoop van Nederland Schoon is dat andere provincies het project zullen overnemen. "Zwerfafval is ergernis nummer één in Nederland", verduidelijkt Van Aggelen. "Onderzoek wijst uit dat mensen zich ook veiliger voelen in schone straten."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.