Bekijk het origineel

Sekteleider voor rechter gedaagd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sekteleider voor rechter gedaagd

Twee ex-leden Efraïm Genootschap dienen schadeclaim in

3 minuten leestijd

HEINENOORD - Twee ex-leden van het Efraïm Genootschap dagen hun leider H. J. A. (Heinrich) van Geene voor de rechter. Door zijn toedoen hebben zij forse schade geleden, zeiden zij gisteren in het tv-programma NOVA. Het is de eerste keer in Nederland dat een sekteleider wordt aangeklaagd.

De leider van het Efraïm Genootschap kwam twee jaar geleden in het nieuws met zijn voorspelling dat op 14 november 2001 de wereld zou vergaan en dat zijn volgelingen konden rekenen op een plaats in de hemel. Het genootschap, dat bijeenkomsten houdt op een industrieterrein in Heinenoord, geloofde dat Jezus Christus zou terugkomen om Zijn "trouwe volgelingen" op te halen.

De wederkomst bleef volgens Van Geene uit omdat "ongehoorzame zogenaamde gelovigen Gods plannen hebben gedwarsboomd."

"Elia", zoals de 'profeet' van Heinenoord zich noemt, zei het "vreselijk" te vinden "voor Jezus en voor hen die alles voor Hem hebben overgehad" dat de opname niet had kunnen plaatsvinden. Maar hij is er zeker van dat Gods plannen perfect zijn. Nederland is volgens Van Geene verworden tot het "toonaangevende land in de dingen die God absolute gruwelen vindt." Nederland verandert volgens hem van een van de beste christenlanden in een land van de grote tegenstanders van God.

De sekteleider wordt beschuldigd van dood door schuld, onder meer omdat hij kankerpatiënt Elisabeth van den Berg (59) ervan zou hebben weerhouden een medische behandeling te ondergaan. Haar zou verboden zijn een operatieve ingreep wegens borstkanker te ondergaan en een chemokuur te volgen. Van Geene verweet haar dat zij haar vertrouwen meer stelde op de medicijnen dan op God.

Na haar vertrek bij de sekte is de vrouw alsnog geopereerd, maar de kanker was inmiddels al uitgezaaid. In het NOVA-programma vertelde ze dat Van Geene met haar voor de telefoon had gebeden en gezegd had dat hij de hele dag een tekst voor haar had: Bid en u zal gegeven worden. "Hij zei dat ik absoluut genezen was. "Ga daar maar van uit", zei hij letterlijk." "Hij is gewoon een leugenaar", zegt mevrouw Van den Berg nu. Toch was het haar eigen keus niet te opereren, erkent ze. "Het is de domste beslissing die ik ooit genomen heb."

Wat dan aan Van Geene te verwijten? Van den Berg: "Dat hij deze datum genoemd heeft en ons op een verkeerde weg heeft geleid." Haar man, van wie zij in april dit jaar gescheiden is, is echter nog steeds lid.

Een ander voormalig sektelid van het Efraïm Genootschap, Sjaak Petersen uit Nieuwkoop, heeft eveneens een schadeprocedure ingediend. Pietersen zegt "enige tonnen" schade geleden te hebben nadat Van Geene hem zou hebben gedwongen zijn bloemenzaak en woonhuis in Nieuwkoop te verkopen. De opbrengst van 700.000 gulden is geheel naar het Efraïm Genootschap gegaan, zo stelt NOVA. Hij werd uit de sekte gezet, zonder geld, huis en werk. Pietersen woont nu in een caravan en omschrijft de sekte als een "misdaadorganisatie."

Ook anderen van de ruim honderd aanhangers van Van Geene hebben eind 2001 alle schepen achter zich verbrand. Ze hebben hun huis verkocht, hun baan opgezegd of hun bedrijf van de hand gedaan. Sommigen gaven hun testament af en namen afscheid van de familie. Volgens Nova zou destijds een bedrag tussen de een en anderhalf miljoen gulden aan het genootschap geschonken zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Sekteleider voor rechter gedaagd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken