Bekijk het origineel

MKB vraagt om overleg over stroom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

MKB vraagt om overleg over stroom

PvdA overweegt spoeddebat

2 minuten leestijd

DELFT - Het midden- en kleinbedrijf wil snel meer duidelijkheid van minister Remkes van Binnenlandse Zaken over de consequenties van een mogelijke stroomuitval. PvdA-kamerlid Crone overweegt een spoeddebat met minister Brinkhorst aan te vragen.

Minister Remkes zei zondag dat het kabinet ingrijpende maatregelen voorbereidt die noodzakelijk kunnen worden als de droogte nog lang aanhoudt. Zo wordt in geval van een tekort aan koelwater de elektriciteitsproductie gedeeltelijk stilgelegd, waardoor de stroomvoorziening per regio tijdelijk kan uitvallen.

"De plannen zijn nog heel erg op hoofdlijnen", zei MKB-secretaris De Groot. "Wij willen erbij betrokken zijn wanneer de details worden uitgewerkt." De betrokken ministeries komen woensdag weer bijeen voor nader overleg.

MKB vindt het logisch dat kwetsbare groepen en vitale voorzieningen, zoals ziekenhuizen, worden ontzien. Ziekenhuizen hebben net als grote bedrijven vaak noodaggregaten, waardoor zij kunnen blijven draaien.

Veel kleine bedrijven hebben echter geen noodvoorzieningen. De Groot denkt dat veel winkels en groothandels met koelingen worden getroffen als de stroom uitvalt. Ook de kleinschalige industrie lijdt schade. "Maar iedereen heeft elektriciteit nodig. Denk aan je computer die uitvalt."

Hoeveel schade het midden- en kleinbedrijf precies zal lijden, kan De Groot nog niet zeggen. "Nu al bedraagt die door reguliere stroomstoringen voor het midden- en kleinbedrijf 225 miljoen euro." Dat bedrag zal volgens hem in de periode met reguliere stroomonderbrekingen waarschijnlijk veel hoger liggen.

PvdA-kamerlid Crone wil ook helderheid over een mogelijke onderbreking van de levering van stroom in bepaalde regio's. De PvdA'er overweegt een spoeddebat met minister Brinkhorst aan te vragen, mocht de informatie die hij verstrekt onvoldoende zijn.

Crone wil van Brinkhorst weten welke scenario's er klaarliggen voor een tijdelijke onderbreking van de stroomleverantie en welke prioriteiten daarbij gelden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

MKB vraagt om overleg over stroom

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken